Så kan marknadsförarna dra nytta av Facebooks VR-satsningar

I samband med Facebooks VR-konferens Oculus Connect i förra veckan så lanserade man Carmel, webbläsaren för VR. Denna utlovas vara en ny hit för marknadsförare, något som flera av dem redan börjat testa.

Läs mer: ”prisvärt” VR-headset” href=”https://www.dagensanalys.se/2016/10/facebooks-vd-presenterar-ett-nytt-prisvart-vr-headset/” target=”_blank” rel=”bookmark”>Facebooks VD presenterar ett nytt, ”prisvärt” VR-headset

Biltillverkaren Ford har redan utvecklat ett antal videohistorier i VR och 360-grader som tar tittarna med på stora tävlingsögonblick i motorsportens historia, till exempel.

Facebook vill väldigt gärna dra till sig annonspengar för VR, också. Inte så konstigt med tanke på att Facebook (som ju ändå drivs av annonsintäkter i stor utsträckning) tror att VR kommer bli nästa stora revolution i techvärlden – och om något är stort för Facebook, “så måste vi ta det på allvar” sade Noah Mallin från den Nordamerikanska marketingorganisationen MEC.

Det stora med Carmel är att utvecklare nu ska kunna bygga hela VR-baserade hemsidor, och inte bara appar som måste laddas ner av användaren. Detta innebär också att man kommer kunna skapa en helt ny upplevelse för kunder som handlar online, och en del tror att man kommer kunna återskapa en del av den fysiska butikens känsla med teknologin.

Samtidigt så bygger Facebook en virtuell variant av en plats för umgänge bland människor, något som för tillfället bara är begränsat till åtta människor samtidigt (iförda sina 3D-avatarer), men planerna är på att utvidga antalet. Detta ger såklart nya möjligheter inte bara för innovativ marknadsföring, utan även för sådant som möten och konferenser.

Slutligen så kommer då VR-spelen – ett område som redan nu är stort och som i många avseenden leder utvecklingen av den nya teknologin. Det säger nästan sig självt att detta är en stor möjlighet för marknadsförare och annonsörer som kan satsa på sponsrade spel eller annonsering i själva spelen. Lite som produktplacering i filmer, kanske.

Så möjligheterna för marknadsföring på Facebooks nya VR-plattformar (och Googles Daydream) finns där. Frågan är bara om man får fart på konsumenterna – än så länge så är teknologins prislapp rätt hög, ofta dyrare än en ny dator eller smartphone; men den kräver något av dessa för att ens fungera.