Så här tänker Facebook kring dina känslor

Nyligen avslöjades att Facebook ansökt om tre nya patent som alla handlar om att läsa av känslor hos sina användare. Exakt om och hur Facebook tänkt använda patenten är ännu oklart.
Det har på senare tid kommit flera rapporter om att sociala medier har negativ inverkan på människors känslor, och framför allt självkänsla. För en månad sedan var Facebook i blåsväder efter att de anklagats för att leverera riktade annonser till sårbara tonåringar. Nu har företaget CB Insights upptäckt att Facebook sökt tre nya patent som alla syftar till att läsa av och förstå känslorna hos sina användare.
I ett uttalande från Facebook menar man dock att patenten inte nödvändigtvis kommer att omsättas i praktiken, men att de har för vana att patentera sina nya upptäckte och utvecklingar.
Vi vet därför inte om eller när, eller om de redan har, implementerat dessa nya tekniker, men här är de i alla fall:

  1. Justera flödet baserat på dina ansiktsuttryck. Facebooks app kan använda frontkameran på telefonen för att läsa av ditt ansiktsuttryck när du scrollar genom ditt nyhetsflöde. Olika ansiktsuttryck kopplas till olika inlägg som du ser, och genom det kan Facebook sedan justera ditt flöde så du får se mer av sådant som gör dig glad.
  2. Basera emojis på ditt ansiktsuttryck. Varför välja emojis med fingrarna som reaktion på olika inlägg, när du mycket enklare kan låta frontkameran läsa av ditt ansikte och välja en emoji efter hur du ser ut? Ge tummen upp och se glad ut så kommer en emoji med en glad gubbe som gör tummen upp. Ändrar du dig kan du bara byta ansiktsuttryck så kommer en annan emoji.
  3. Läs av vad, och hur, du skriver för att låta dina meddelanden reflektera dina känslor. Beroende på hur du tidigare svarat på olika inlägg kan Facebook skapa olika profiler av hur du känner inför olika inlägg. De kan sedan anpassa dina framtida inlägg för att reflektera dessa känslor, exempelvis genom olika färger eller emojis.

Som sagt är det inte säkert att Facebook kommer att använda sig av sina nya patent, men det ger en hint om vilka möjligheter som kommer utvecklas i framtiden. Inom kort kanske vi inte ens behöver använda händerna för att svara på meddelanden, utan Facebook genererar lämpliga svar helt baserat på hur vi ser ut.