Så här slipper du irriterande annonser på Facebook

Vi kan inte slippa alla annonser på Facebook – det verkar inte ens som att de med reklamblockerare i sina webbläsare kan göra det längre. Men det finns i varje fall ett sätt för att slippa de extra störande (och ofta felriktade) annonserna som dyker upp i flödet.
Facebook själva skriver om att de faktiskt erbjuder sina användare ett sätt att få kontroll över vilka annonser som visas för oss. Vi kan (i viss mån) styra över vad företagen får veta om vår internetaktivitet, som vart vi surfar och vad vi gillar.
Annonserna i vårt flöde är nämligen inte bara baserat på sådant vi “gillar” på själva Facebook, utan även sådant vi surfar på (något vi skrivit om tidigare på Dagensanalys.se).
Läs mer: Så använder Facebook personlig data för riktade annonser
Facebook verkar veta att deras användare inte alltid vill spåras på nätet. Man har därför en avdelning i sitt Användarcenter som handlar om Facebooks samarbete med dataleverantörer. På denna sida finns det länkar till flera olika webbsidor (dock ingen svensk?) där man kan be om att bli borttagen från leverantörens databaser.
samma sida tipsar “fejjan” oss om hur man kan få bort de värsta annonserna själv, direkt i sitt flöde också. Det här vara ett efterlängtat tips för många!