Så här skriver du en bra metabeskrivning så att Google blir nöjd

Vill du får fler besökare att klicka på din sajt? Med en välskriven metabeskrivning ökar du dina chanser att få mer trafik från Google. I den här guiden förklarar vi hur du går tillväga.

Vad är en metabeskrivning?

En metabeskrivning är en kort text som beskriver innehållet på varje sida på din sajt. Den hjälper dina läsare att veta vad de kan vänta sig när de klickar på länken. Du har alltså ett ypperligt tillfälle att skriva en lockande text så att de klickar på din länk och inte konkurrentens.

Påverkar metabeskrivningen SEO?

Det har diskuterats huruvida metabeskrivningen faktiskt påverkar sökresultaten på Google och andra sökmotorer. Kort sagt – ja, det gör den. Även om den inte påverkar Googles algoritm så kan en välskriven metabeskrivning öka CTR rejält. En bra beskrivning får helt enkelt fler att klicka på din sajt.

Hur skriver man en bra metabeskrivning?

  • Skriv kort och koncist. Metabeskrivningen ska inte innehålla mer än 160 tecken
  • Skriv en beskrivning för varje sida
  • Skriv alltid en unik beskrivning, Google gillar inte dubbletter
  • Få med det viktigaste sökordet i beskrivningen
  • Skriv så att dina potentiella besökare enkelt kan läsa, undvik att rada upp en massa olika sökord
  • Inkludera gärna en call-to-action

Ifall du inte skriver en metabeskrivning väljer Google ut en lämplig beskrivning från ditt innehåll på sidan. Det blir inte alltid helt bra, så det är helt klart värt att ta tid att skriva en egen.

Ifall du använder WordPress finns det flera bra tillägg som kan hjälpa dig. Vi gillar Yoast SEO som hjälper dig att sökmotoroptimera på bästa sätt. Det blir enkelt att se ifall du skriver en för lång eller för kort metabeskrivning samtidigt som du får andra SEO-tips.