Så här skapades Matpriskollen som i dagarna påbörjade ett samarbete med Arla

Matpriskollen är en matprisapp som varje vecka visar cirka 200.000 nya erbjudanden från landets matbutiker till sina 100.000 aktiva användare. Nu kopplas många av dessa erbjudanden till lättlagade recept från Arla Köket. Ett samarbete som ska leda till merförsäljning i butik då samtliga ingredienser i receptet adderas direkt till inköpslistan. Vi fick en pratstund med grundaren av Matpriskollen, Ulf Mazur, som delade med sig av sina insikter i att bygga ett app-företag.
Hur kom du på idén med matpriskollen?
Det var min vän och tidigare VD på Falcon, Håkan Fagerberg, som ringde och sa att ”vi har problem. I går när jag skulle sätta NEJ TACK till reklam på min brevlåda sa min fru – nej, det får du inte för det kan vara något bra som vi missar då”.
Håkan som var (gick tyvärr bort år 2013) en lösningsorienterad person, ringde mig för att diskutera problemet. I två dygn kartlade vi branschen. Vi sa till varandra att vi måste kunna digitalisera detta, så att man både kan ha “NEJ TACK” på brevlådan och ändå ta del av alla fina erbjudanden. Efter många år i branschen vet jag att det är bra priser som handlarna erbjuder i bladen, så det finns pengar att spara för hushåll. År 2010 var det 20 procent som hade en Smartphone. Idag är det över 80 procent så marknaden har verkligen förändrats.
hakan_matpriskollen
Här “kartlägger” Håkan och Ulf branschen
Hur tog du steget från idé till att lansera tjänsten?
Vi ägnade fyra månader åt att i detalj lära oss alla flöden och samtidigt studera hur konsumenterna skulle vilja ta emot erbjudanden. Jag pratade med en kompis som rekommenderade företaget Cityweb i Falkenberg. Dom hade bland annat varit med och byggt Byt Bils sajter och Hotel Tylösand. Vi brainstormade tillsammans och de byggde vår första sajt som vi lanserade på test i Halland 6 månader senare, efter första idéen.
Jag fick då ovanligt många mail från konsumenter som tackade oss för tjänsten. Det blev drivkraften för oss att fortsätta. Vi visste att vi gjorde något rätt och att vi hade hittat ett verkligt behov som vi nu erbjöd en lösning för. Vi tog in riskkapital och rikslanserade år 2011 och släppte appen under december månad samma år. I januari följande år blev vi veckans app och kom då i blickfånget. Vi har sedan dess fått fantastiska omdömen och det får man bara om man verkligen löser behov.
matpriskollen_reviews_appstore
Reviews från AppStore år 2012
Vad rekommenderar du andra som står inför tröskeln att gå digitalt med sina idéer?
Det alla pratar om stämmer – ska du lansera något nytt innebär det per definition att andra aktörer kommer att påverkas på ett eller annat sätt. Och få gillar förändringar vilket resulterar i att du får motstånd. Vi har varit nära så många gånger och det känns som att man inte kommer närmare den där önskade framgången. Men man får inte ge sig och det är viktigt att ha bra kompisar som orkar lyssna samt bolla idéer. Det är lätt hänt annars att man känner sig ensam med visionen.
Mycket bra om någon bland grundarna är duktig på programmering. Vi hade ingen programmerare så vi fick köpa in kompetensen hela tiden och det kostar väldigt mycket. Fast å andra sidan är det många som startar med bara teknisk kunskap, men ingen branschkunskap eller viktiga kontakter och då blir det väldigt tufft. Man ska inte underskatta den kunskapen eller nätverket.
ulf_matpriskollen
Ulf använder Matpriskollen i en butik
Se till att fullfölj din vision – ta fram lösningen du tror på. Kolla med användarna. Följ upp, ändra, prova, följ upp, ändra, prova och så vidare. Det gäller att få en bra dialog med användarna. Svara själv på alla mail, även om det blir 1000-tals för då förstår du hur tjänsten används och om den skapar värde eller frustration.
Till sist. Det tar längre tid än du kan föreställa dig att göra allt och det blir ofta inte som du tänkte i början. Spara all data. Intäkterna kommer kanske inte alls där du planerade att de skulle trilla in. Väldigt få riskkapitalister vill satsa pengar innan du har positivt kassaflöde, så håll i kostnaderna. Men när det väl börjar flyta på och allt börjar kännas lätt så ska man komma ihåg samt värdesätta allt jobb man lade ned tidigare.