Så här påverkar vintermörkret din prestation på jobbet

Vinterhalvåret i Sverige har varit ovanligt snö- och solfattigt i år, till exempel var november den mörkaste på 20 år. Så om du känt dig extra låg kan vi avslöja redan nu att du inte är ensam.

En ny Sifo-undersökning från Randstad visar att mörkret har påverkat prestationen på jobbet hos 37 procent av svenskarna. I övre Norrland är det flest som påverkats (44 %).

November, december och januari har inte bjudit på många soltimmar. Den uteblivna snön i många av landets delar har även gjort vintern extra mörk. Randstad har genom Sifo tagit reda på om svenskarnas prestation på jobbet har påverkats av den mörka vintern. Enligt undersökningen uppger drygt var tredje (37 %) att den påverkats.

I övre Norrland (44 %) och i Stockholm (42 %) är det flest som påverkats. De minst påverkade bor i Sydsverige (31 %).

– I normalfall är vintern en tuff period för många på grund av bristen på ljus. Årets milda, gråa vinter har varit extra tufft med tanke på de få soltimmarna. Ju längre norrut man kommer kan vi se att det blir ännu tuffare. Det är därför extra viktigt att komma ut när det är ljust, till exempel innan jobbet och under lunchen, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

Vidare visar undersökningen att det är fler i den yngre åldersgruppen, som är mellan 18-34, som svarar att mörkret har påverkat deras prestation: 44 procent jämfört med 28 procent i den äldsta åldersgruppen mellan 50-65 år.