Så här ökade Propellerhead sin försäljning med 50 procent

I snart 25 år har Propellerhead levererat mjukvara för musikskapande, främst med studiomjukvaran Reason. Men även med en mogen produkt och dedikerad skara fans behövde de slipa på sin digitala försäljning för att få ut så mycket som möjligt av kundkontakten.

Det gjorde att Propellerhead redan för fem år sedan implementerade ett CRM-verktyg, för att enkelt kunna hålla kontakten med såväl befintliga som potentiella kunder. Valet föll på Salesforce Marketing Cloud.

Anders Molander, marknadschef på Propellerhead, berättar hur de landade i den lösningen.

– När vi började titta efter marketing automation hade vi ett väldigt specifikt behov. Vi hade väldigt många som laddade ner våra testversioner, men utan att hålla kontakten med dem fanns det en hel del missade chanser.

Med CRM-verktyget skickas det 36 miljoner automatiska mail via systemet per år. Det första utskicket gick ut under julhelgen och väl tillbaka på kontoret efter nyår kunde de se en rejäl försäljningsökning som följd.

– Att skapa kampanjer är enkelt och tar bara ett par klick. Tidigare var det ett manuellt arbete att hantera målgrupper, exkluderade mottagare och tidszoner, vilket lämnade stort utrymme för fel.

Enklare automatisering gör att Propellerhead kan se vad som funkar och inte och få en fullständig rapportering i verktyget, vilket resulterar i att utskicken har en genomsnittlig öppningsfrekvens på hela 20 procent.

Tillväxten har fått en rejäl skjuts, vilket till stor del beror på att man numera använder ett CRM-verktyg. Sedan implementeringen 2013 har företagets intäkter vuxit med 50 procent och nu siktar de mot ännu högre mål.

– Vi vill börja använda funktionen Journey Builder för att kunna bygga en marknadsplan för varje individuell användare, säger Molander. Bland annat finns planer på individanpassade utskick baserade på tidigare köp och vi skickar ut många tips och guider för de som registrerat sig. På så vis är vi med kunden på hela resan.