Så här mäter Facebook allt på nätet

För nästan exakt ett år sedan rullade Facebook ut en app i syfte att spåra vad användarna gör på sidor som inte fångas upp av Facebooks egna mätningar. Appen togs bort av Apple, men har nu åter dykt upp i ny version.

UPPDATERING: Apple har nu tagit bort Facebooks App från AppStore.

Den nya appen har döpts till Facebook Research och gör samma sak som den tidigare appen som då gick under namnet Onavo.

Enligt IDG söker Facebook användare i åldrarna 13-35 år som ska använda appen i research-syfte. Varje deltagare får 180 kronor i månaden för att de låter appen vara på sina mobiler och samla in allt de gör online.

f

Som vanligt när man installerar en app måste man godkänna villkoren och med den här appen också att VPN aktiveras. När användaren går online slussas trafiken igenom en server som Facebook har och där kan man fånga in intressant data och därefter analysera allt som görs online av användarna.

I nuvarande läge finns appen både iOS och Android men Facebook tänker ta bort iOS-versionen och bara köra vidare med Android. Det är mycket kostsamt och krångligt att hålla båda versionerna igång, utan att det för den delen markant ökar kvaliteten i resultaten.

Det finns även andra företag som använder den här tekniken. En av dem är finska bolaget Webmie som jobbar med flera svenska undersökare och en annan heter Verto Analytics (också från Finland) som är verksam i USA.