Kraften i analysen kunde manipulera ett helt val

Visselblåsaren bakom Cambridge Analytica-skandalen heter Chris Wylie. I en intervju med DN berättar han hur de lyckades manipulera valet i USA.

I en intervju med DN berättar Chris Wylie hur han hjälpte till att skapa med analys strategin och insikterna som banade vägen för Donald Trump.

Artikeln är inlåst på DN så nedan information har vi tagit del av på Dagens Media och Resume.

Inledningvist gick det ut på att kartlägga mönster på sociala medier och a/b-testa budskap på olika målgrupper. På Facebook fick man tillgång till miljontals amerikaner som då kunde manipuleras till olika riktningar, beroende på vad dataanalysen gav för svar.

“Kartläggningen gick ut på att hitta de som hade nära till paranoida konspirationstankar. De som är osäkra på sig själva, som är missnöjda, som inte mår bra mentalt. Man riktar sig mot dem och undergräver deras självkänsla, förstärker deras impulsivitet, gör dem förvirrade och oroliga. När man har brutit ner deras mentala försvar, då attackerar man dem med information,” säger Chris Wylie till DN.

Skandalen visar att analys är ett kraftfullt redskap och datamängden gör skillnaden. Det var genom Facebook som CA fick tillgång till all data och med den kunde man designa olika a/b-tester för att se hur väljarna reagerade på budskapen. Med andra ord en klassiker inom analys, fast den här gånged med 87 miljoner väljare.

Jag tror att alla blev tagna på sängen i hur mycket man kan åstadkomma med rätt analys, på rätt plattform till olika syften. Hade det varit Hillary som vann hade nog slutet sett annorlunda ut även för Cambridge Analytica, som gick i konkurs.