Så här kommer nästa version av Facebook att se ut

Under presskonferensen för Facebook Live Video avslöjade grundaren Mark Zuckerberg hur senaste versionen av tjänsten kommer att fungera. Utmaningen är att få oss att dela mer på Facebook.

Under presskonferensen tog Mark fram sin mobil för att visa upp den nya BETA-versionen av Facebook. Han och företaget har brottats senaste tiden med att vi slutat att dela med oss av våra liv. Istället har Facebook blivit likt Buzzfeed ett berg av gulliga kattfilmer, roliga bilder och texter från kändisar.

ny_beta_fb_201604
Bildkälla: TheVerge

I den nya BETA-versionen kommer ett helt nytt gränssnitt där dela har delats upp i olika kategorier. Nu kan du välja tydligare om du vill dela en film, bild, text, foto och det nya alternativet för Live Video. Syftet med den nya delningsfunktionen är att det ska vara lättare och snabbare att dela din vardag med andra på Facebook.

“We’ve re-designed the ‘What’s on your mind?’ menu at the top of your News Feed to inspire people and make sharing on Facebook more fun and dynamic. Tapping on ‘What’s on your mind?’ will now bring up a menu of all of the different ways you can share, including options like posting photos and video, feelings, or checking in to a place.” berättade en talesperson från Facebook.

Den nya delningsfunktionen kommer även att ha delning för musik och presentationer.

En gigantisk utmaning för Facebook är att kategorisera allt innehåll som läggs upp i nätverket varje sekund. En genväg är att låta oss användare göra jobbet. Så under täckmanteln att det ska nu bli enklare och snabbare för oss att dela innehåll döljer sig den egentliga orsaken till den nya delningstjänsten – kategorisering. För Facebook handlar det om att kategorisera sitt innehåll och paketera det i nya former, som för exempelvis video. Med den nya delningstjänsten kommer Facebook att kunna skapa nya kanaler för innehållet och därmed öka vår tid med Facebook samt göra det enklare att nå nya annonsörer.