Så här kan Facebook köra över Google

Facebook är idag som en centralstation för många internetanvändare. Det är där vi samlas, delar med oss av dagens händelser, läser nyheter, tittar på videoklipp och säljer prylar. Om nu bara Facebook kunde förbättra sin usla sökfunktion skulle det inte finnas någon anledning att besöka Google.

Varför surfa till Google när ändå den senaste information finns på Facebook. Idag uppdaterar vi först Facebook och sen den där hemsidan som vi alla tror att vi behöver ha kvar. Det är på Facebook vi lämnar kommentarer och har aktiva dialoger med företag, annonsörer och andra konsumenter. Det enda som verkligen saknas är en ordentlig sökfunktion.

Om jag idag exempelvis söker efter “snabba bilar” får jag upp gruppen ‘Vi som Älskar snabba bilar’ och det är allt. Inga sökträffar på företaget Porsche, Ferrari, BMW eller ens Koenigsegg, inga tester från tidningar eller videoklipp från testförare. Om jag istället gör samma sökning med Google får jag fram 278.000 träffar varav de flesta är från motortidningar som testat snabba bilar.

Om Facebook tog sig i kragen och verkligen gjorde ett försök att lansera en riktig sökmotor skulle vi inte behöva surfa till Google. Det fina med Facebook är att om vi kan söka efter ett företag kan vi sedan direkt interagera med dem. Det är ju det som är hela grejen – den sömlösa upplevelsen – och allt som saknas är en vettig sökfunktion.

Facebook lyssna nu! Ta en stor påse pengar och köp Bing av Microsoft. Det är ändå ingen som använder den sökmotorn, fast den innehåller nästa allt det som Google gör. Ni kommer att tjäna tillbaka pengarna som investeras i köpet av Bing inom två år. Genom att sälja AdWords direkt på Facebook med ett klick bort till att kunna köpa, beställa, chatta med, skicka meddelanden till och mer till annonserande företag kommer ni att bli en given succé. Det är en dröm för annonsörer att komma så nära konsumenten vid söktillfället. Tänk bara på all den data ni skulle kunna samla in och dela med er av.

Bäst jag slutar skriva mer nu eftersom det är så lätt att tankarna skenar iväg när man tänker på möjligheterna som finns med en riktig sökmotor på Facebook. Alltså jag förstår inte varför inte Zuckerberg redan lanserat det här för flera år sedan.

Jag vet att mitt eget internetbeteende skulle förändras om jag kunde göra sökningarna på Facebook istället för på Google. Vem skulle inte gilla en vettig sökfunktion på Facebook?