Så här hårt drabbas onlinetjänsterna av mobilens frammarsch

Enligt en ny rapport förändrar mobilen användarbeteendet världen över, och inte alltid till det positiva.

Mobil trafik har ökat med 30,6 procent sedan 2017 och som du redan vet är mobilen framtiden, men till en kostnad av bland annat hur mycket tid som spenderas på olika tjänster. En av kategorierna som drabbats hårdast är nyheter. Där har man totalt mätt en minskning om 7 procent sedan 2017 och i vissa nyhetskategorier (lokalpress, underhållning etc) så mycket som 25 procent.

Kortare tid på tjänsterna jämfört med desktop är tyvärr trenden enligt rapporten. Därför har exempelvis appar med korta klipp seglat upp som vinnare, som TikTok. Medeltiden på en tjänst har minskat med 49 sekunder jämfört med hur länge man stannade 2017. Så nej, du inte ensam om att uppleva kortare besökstider. Omfamna trenden och gör något åt det, för det kommer att minska ännu mer.

Här förklarar vi vad TikTok är och varför det är så populärt.

Trots att tiden på tjänster sjunker med den mobila webbtrafiken ökar trafiken totalt sätt. För de 100 största tjänsterna har trafiken ökat med 8 procent jämfört med 2018.

De tjänster som omfamnade mobilen tidigt har helt enkelt vuxit sig större på bekostnad av sina desktop-konkurrenter. Här ser vi Google, Youtube, Facebook och Amazon som äger hela mobila upplevelsen i och med att de var först ut och drev på utvecklingen. Att vara mobile-first är med andra ord mycket viktigare än vad många förstår, fortfarande. Det finns så många tjänster där ute på nätet som ännu inte anpassat sig till mobila besökare.

Rapporten är en riktig guldklimp som förklarar förändrade beteenden på nätet. Om du ska göra något idag så är det att spana in den här.