Så har Googles Speed Update förändrat SERPen

Det brukar storma rejält när sökjätten Google genomför förändringar som påverkar sökresultatet, även känt som SERPen. Så var även fallet när man nyligen lanserade sin så kallade Speed Update, men uppdateringen har däremot inte fått det resultat som folk trott, resonerar Albin Sandberg från Adsight.

Vad innebär Googles Speed Update?

För dig som inte har hört talas om denna uppdatering (eller också har hört talas om den men inte vet vad den innebär), tänkte jag börja med att reda ut just detta – vad Googles Speed Update innebär.

Det hela började i januari detta år då Google publicerade ett blogginlägg, i vilket man tillkännagav denna ny uppdatering som innebar att man nu skulle börja använda sig utav laddningstid som en rankningsfaktor även i det mobila sökresultat.

Att man använder sig utav laddningstid som en rankningssignal är i sig ingen nyhet, utan det som var nytt var att man nu skulle börja använda sig utav det även vid mobila sökningar. Tidigare har det bara gjorts via desktop. I det inlägg som publicerades i januari var man dock noga med att påpeka att denna uppdatering endast skulle ske i en liten skala. Åtminstone till en början.

I början av juli, mer bestämt den nionde, var det däremot många som noterade att Google nu hade uppdaterat detta blogginlägg och skrivit att Speed Update börjat gälla för samtliga webbplatser i sökjättens index.

Vad har hänt i sökresultaten sedan uppdateringen?

Nu har det gått drygt en månad sedan denna nya uppdatering rullades ut, men vad har egentligen hänt i sökresultatet sedan dess?

Man skulle kunna tro att en sådan till synes stor uppdatering skulle leda till stora förändringar i SERPen, men så verkar inte vara fallet.

Nyligen tillkännagav nämligen Link Assistant att man genomfört ett test för att se vilket sambands det finns mellan snabba laddningstider och bra positioner i Googles mobila sök före respektive efter denna nya uppdatering.

I denna undersökning analyserade man topp 30 positionerna för 33,500 sökfrågor på 1 miljon URL:er, vilket skedde både innan och efter införandet av Speed Update. Enligt Link Assistant hittade man ett stort samband mellan snabba laddningstider och bra positioner i Googles sökmotor. Sambandet visade sig dock vara exakt densamma före och efter Speed Update.

Betyder det att man inte behöver optimera för laddningstid?

Nej, som nämnts ovan så finns det ett stort samband mellan snabba laddningstider och bra positioner. Vad denna undersökning visar är att laddningshastighet har varit en viktig rankningsfaktor även innan denna uppdatering.

Att göra din webbplats så snabb som möjligt är även viktigt för att tillfredsställa användarna, då 40% av internetanvändarna lämnar en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda. Samtidigt förväntar sig hela 80% (!) av användarna att en webbplats inte ska ta mer än 3 sekunder att ladda idag.

För att summera det hela är laddningstiden onekligen en viktig faktor för att klättra bland sökresultaten och få bra positioner i Google. Det kommer troligtvis också att bli allt viktigare framöver. Införandet av deras Speed Update verkar dock inte ha gjort någon påverkan alls bland sökresultaten. Vilken vikt tror du att laddningstider kommer att ha i sökmotorerna framöver?

Artikeln är skriven av:


Artikeln är skriven av Albin Sandberg från den digitala marknadsföringsbyrån Adsight. På Adsight hjälper han kunder med allt ifrån SEO och SEM till annonsering via sociala medier.