Så här fungerar sökmotoroptimering i praktiken

Mark Szanyo från företaget Onesty Marketing har tagit fram en guide om sökmotoroptimering och hur den marknadsföringskanalen fungerar i praktiken. Om du inte redan är ett superproffs inom SEO rekommenderar vi att du läser den här artikeln.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering, som oftast förkortas SEO (Search Engine Optimization) går ut på att få sin hemsida synlig på sökmotorer som Google på ett organiskt sätt. Ju högre upp man ligger på dessa sökmotorer desto större trafik får hemsidan som i sin tur, om man till exempel säljer produkter, ökar försäljningen.

Man brukar optimera, först och främst för sitt varumärke, då det inte ser bra ut om man inte syns högst upp på Google om någon söker på ditt varumärke. Sedan optimerar man för relevant sökord med syfte att antingen få fler besökare eller sälja en viss tjänst eller produkt.

Exempel 1:
Om jag har ett företag som elektriker i Stockholm så skulle jag vilja ranka för relevanta sökord som sedan leder till att någon köper min tjänst. Här är det viktigt att tänka på hur långt personen som söker har kommit i sitt tänkande om att faktiskt köpa tjänsten. Låt mig förklara, om någon söker på ordet “elektriker”, som förövrigt är väldigt svårt att ranka för då det är ett väldigt generellt ord, kan man inte med säkerhet säga att den personen vill köpa tjänsten. Personen som söker på order “elektriker” kanske vill lära sig mer om yrket, för att kanske själv börja jobba som det? Personen var kanske bara nyfiken på vad yrket handlar om eller så är kanske personen faktiskt ute efter att köpa tjänsten. Om personen däremot söker på ordet “elektriker Stockholm” så verkar det mer som att personen söker en elektriker i Stockholm som kan utföra ett jobb. Ännu mer specifikt blir det om personen söker på ordet “elektriker Stockholm installation av eluttag”, här kan man med säkerhet dra slutsatsen att personen faktiskt vill få hjälp av en elektriker med att installera ett eluttag.

Vad ska man tänka på när man väljer sökord att ranka för?

Som jag beskrev i exempel 1 är det viktigt att ha i åtanke att personen som söker på ordet ska ha kommit långt i sitt tänkande om att faktiskt köpa en tjänst eller produkt då den specifika trafiken är den bästa, då den konverterar bäst.

Det är också lättare att ranka för mer specifika fraser på Google, som till exempel “elektriker Stockholm installation av eluttag”, då det är en ganska lång fras, vilket betyder mindre konkurrens jämfört med det generella ordet “elektriker”. Sedan är det också väldigt viktigt att kolla upp hur många sökningar per månad frasen man vill ranka för får. Generellt gäller det att längre fraser får färre sökningar och om man upptäcker att sin fras, som är ganska lång, inte har några sökningar är det inte värt att satsa på den frasen då det inte genererar trafik.

I början är det oftast smartast att börja optimera för mer specifika ord/fraser då det är lättare att ranka för de än det generella ordet. Om man börjar ranka för fraserna, som i sin tur innehåller det generella ordet kommer man sakta men säkert även ranka för det generella ordet. Ha däremot i åtanke att SEO inte sker momentant, utan det tar sin tid, men med längre och mer specifika fraser kan resultat uppnås snabbare.

Hur börjar man att optimera/ranka för de utvalda sökorden?

Sökmotoroptimering består av två delar, “on-page” och “off-page”. För att kunna ranka för sökord där det råder hög konkurrens är det extremt viktigt att ha med båda delarna, däremot för ord/fraser som inte är konkurrenskraftiga kan det oftast räcka med “on-page”. Dock så resulterar oftast inte dessa sökord/fraser i allt för mycket trafik och man kommer behöva ta hjälp av “off- page” för att kunna ranka för de mer lukrativa sökorden/fraserna.

Det är även väldigt viktigt att ha två saker i åtanke när man börjar optimera, relevans och “kraft”. Relevans är ganska logiskt, du kommer inte att kunna ranka för ordet “elektriker” om din hemsida handlar om katter, relevansen måste finnas där, både för on-page och off-page. “Kraften”, som är hur kraftfull din hemsida är eller de hemsidor som länkar till dig. Ju större och mer känd hemsidan är betyder oftast att de är mer kraftfulla. Se på det som att samla poäng, om du startar en helt ny hemsida så har du noll poäng. Om din kompis länkar till din hemsida, som också precis startade sin hemsida, som i sin tur också har noll poäng kommer det inte hjälpa din hemsida med att samla poäng. Däremot kan det hjälpa med relevans, om din kompis hemsida handlar om samma sak.

Ha också i åtanke att det finns en viss kod som heter “no-follow”, vilket många hemsidor använder sig av och det resulterar i att du inte får ta del av några poäng från den hemsidan. Många stora företag inom sociala medier (om inte nästan alla) använder sig utav “no-follow” länkar vilket betyder att om du länkar till din hemsida från Facebook överförs inga poäng, däremot så kan relevans överföras. Om du faktiskt skulle bli länkad till din hemsida från Facebook med en vanlig länk, “follow”, så skulle du få otroligt mycket kraft, och om denna kraft kombineras med relevans, om det din hemsida handlar om, skulle du med stor chans ranka för väldigt många relevanta sökord.

Det vi kan komma fram till här, är att det inte handlar om hur många länkar du får till din hemsida, utan om kvalité, hur mycket kraft hemsidan som länkar till din hemsida har som i sin tur ger dig poäng. Ännu en gång är det väldigt viktigt att kombinera denna kraft med relevans för annars kommer det inte hjälpa dig så mycket.

On-page

On-page täcker allt som finns på din hemsida och är den mest kända delen av sökmotoroptimering. Detta inkluderar bland annat texter, bilder, “meta description” samt titlar. Det är viktigt att optimera sin egen hemsida först för att sedan kunna ranka för de utvalda sökorden. Man får oftast skapa flera inre sidor på sin hemsida, så kan man ranka varje sida för olika sökord. Om du till exempel säljer kläder, så blir det väldigt svårt att få med varje klädesplagg på förstasidan, då bryter man om oftast upp det i kategorier. Både så att de potentiella kunderna lätt ska kunna navigera sig runt hemsidan, men även för att det underlättar sökmotoroptimeringen.

Exempel 2:
Om du har en e-handel som säljer kläder, med domännamnet “kläder.se” är det mest logiskt att ranka sin första sida för “kläder” och “kläder online”. Däremot, om du även vill ranka för “byxor” är det bäst att skapa en ny inner sida: “kläder.se/byxor”. Här får du relevans direkt i URL:n och kan även optimera all text, titlar samt bilder på den sidan för just byxor.

Off-page

Off-page täcker allt som inte är på din sida, det vill säga länkar som skickas från andra sidor till din hemsida. Kom ihåg att det är såhär du samlar “poäng”, men även relevans. Om din hemsida handlar om katter och får en länk från en annan hemsida med massa poäng hjälper det dig. Det hjälper dig ännu mer om den sidan faktiskt handlar om katter, för då kommer all kraft även att ha relevans, vilket hjälper extra mycket med att ranka för de relevanta sökorden.

Jag vill verkligen påpeka att det inte handlar om kvantitet, som många tror, utan kvalité samt relevans när man blir länkad till sin egen hemsida från andra hemsidor.

Jag hoppas verkligen att detta hjälpte er med att få en bättre uppfattning av vad sökmotoroptimering är. Här kan ni även läsa lite mer om hur sökmotoroptimering gynnar er digitala närvaro.

Här kan du läsa mer om sökmotoroptimering.