Så här fungerar fingerprinting – spårning utan kakor

Bakom kakornas kuliss lurar en annan metod för att spåra användarna.

Fingerprinting är inget nytt, utan en gammal metod som fått ett häftigare namn. Att fingerprinta är i grunden inte mer avancerat än att läsa av i loggfilen vilken typ av enhet som gjort något. Metoden används för att lära dig mer om vilka typer av enheter som besöker så att du kan anpassa skärmstorleken, inte ladda för stora filer och göra upplevelsen bättre för användaren.

Innan kakorna dök upp som metod var det just fingerprinting som användes för att ha koll på hur många som gjorde vad.

Så här fungerar fingerprinting!

En fingerprint tar, precis som det låter, ett avtryck av den enhet du använder på servern som du begär information av. Information som registreras är webbläsare (version), tid, datum, ip-nummer, OS (version), plugin du använder och lite annat. Med tiden har fingerprinting blivit mer avancerat och idag kan du även addera information som typsnitt, do-not-track och fler variabler.

Eftersom vi alla idag använder mobilen oftare än vår desktop är detta som en gåva för fingerprinting då mobiler och appar lämnar ifrån sig mer information än desktops.

Några experter hävdar att du med en kombination av fingerprinting och användarbeteende kan ha 99 procent träffsäkerhet i vilken användare som gjort vad.

Här är ett script för fingerprint som tagits fram av teknikern Valentin Vasilyev som heter Fingerprint2.js. Men den kan du se hur många variabler du kan få ut med metoden.

Vad betyder då allt det här?

När ett mätföretag inte kan sätta en kaka på din enhet kan de istället fånga in dig via fingerprinting. Desto svårare det blir att sätta kakor desto mer avancerad blir metoden fingerprinting. Inom EU har man ännu inte adresserat just fingerprinting så den metoden härjar fritt och kan användas lite hur som helst. Med andra ord är du spårad även om du väljer att inte godkänna kakor på din enhet.

Framtiden för fingerprinting

Allt fler företag börjar nu använda fingerprinting för att ha koll på sina användare. Det är stor sannolikhet att också fler börjar dela med sig av den här datan mellan olika bolag för att få en bättre förståelse även inom nätverk.

När cowboysarna på EU upptäcker fingerprinting och inkluderar det i GDPR och E-Privacy kommer de mest sluga att återupptäcka mac-adresser och annat skoj som gör att de kan fortsätta spåra användarna, men det tar vi då.

Här kan du läsa en längre artikel som diskuterar GDPR och Fingerprinting. Intressant läsning!

Vi som skriver artiklarna här på Dagens Analys driver även Karlssons Textbyrå. Om du behöver hjälp med  pressmeddelanden, blogginlägg, katalogartiklar eller andra texter är det bara att kontakta oss. Samtidigt hjälper du oss att hålla igång den här sajten.