Så här enkelt är det för stater och företag att hålla koll på oss – via våra inlägg på sociala medier

Om du är orolig för att vi ger ifrån oss för mycket information till både stat och företag på våra sociala medier så bör du kanske inte se denna video. Eller så är det precis vad du bör göra. Amerikanska människorättsorganisationen ACLU har visat att Twitter och Facebook gett data till företaget Geofeedia; som i sin video marknadsför sig som ett verktyg för stat och säkerhetsbolag som vill hålla koll på demonstranter.

Organisationen American Civil Liberties Union, (ACLU) har kommit ut med en studie som visar att Facebook och Twitter gett ifrån sig data till Geofeedia, som är ett av många företag som används av övervakningsorganisationer för att hålla koll på aktivister genom att läsa diskussionerna på nätet.

Läs mer: Databasen som spårar företagen som spårar användarna

Om man spanar in deras egen video (nedan) så inser man rätt snart det obehagliga i att ett företag vill låta andra företag och staten hålla koll på sådant som demonstrationer via geografiskt spårning av inlägg gjorda via sociala medier.

Efter att ACLU kommit ut med dessa uppgifter så klippte Facebook (inklusive Instagram) och Twitter bort Geofeedia från tillgången på data – något som redan från början strider från deras egna policys, skriver TechCrunch. Men det finns faktiskt inget som säger att detta sätt att samla information på är olagligt.

Geofeedia själva säger att de har “riktlinjer och policys” som ska hindra “opassande användning av vår mjukvara” för att försvara yttrandefrihet och omöjliggöra identifierande av “individer baserat på ras, etnicitet, religion, sexuell läggning eller politiska åsikter”.

Men trots dessa försäkringar så känns det hela inte tryggare. Detta kan än en gång ses som en påminnelse för många att tänka sig för innan man postar ett foto på Twitter eller Instagram…

https://youtu.be/pjZU8KRoezo