Så här bygger du din sociala mediestrategi 2019

En social mediestrategi är en sammanfattning av allt du planerar och hoppas uppnå i sociala medier. Den guidar dig framåt så att du enkelt kan se om du lyckats eller inte. Allt du publicerar – varje inlägg, like och kommentar – ska ha ett syfte.

Nyckeln för att lyckas på sociala medier är att ha en strategi. Ju tydligare strategi du har, desto bättre kommer du att lyckas. Håll det kort och koncist. Ifall din plan är allt för luddig och bred kommer det vara svårt att mäta hur väl din satsning lyckades.

I den här artikeln guidar vi dig med 7 enkla steg hur du bygger en framgångsrik social mediestrategi.

Så här skapar du en social mediestrategi

Steg 1. Skapa smarta mål som ligger i linje med dina affärsmål

Det första steget för att skapa en social mediestrategi är att fastställa dina mål. Utan mål blir det omöjligt att mäta din framgång eller ROI i sociala medier.

Varje mål bör vara: Specifikt, mätbart, uppnåeligt, relevant och tidsbundet.

Exempel på mål kan vara att öka varumärkeskännedomen för ditt företag, förbättra ROI eller att öka andelen kunder som interagerar med ditt varumärke.

Steg 2. Lär dig allt du behöver veta om din målgrupp

Att känna till vem din målgrupp är och vad de vill se på sociala medier är avgörande för att skapa innehåll som de kommer att tycka om, kommentera och dela. Det är också viktigt att veta för hur du kan få dina följare på sociala medier att bli framtida kunder.

Några frågor som är bra att ställa dig är:

  • Vilka är de? (Kön, ålder, arbete etc)
  • Vad är de intresserade av som du kan erbjuda? (Underhållning, lärorikt content, information om nya produkter etc.
  • Vilka plattformar använder de sig av? (Facebook, Instagram, Snapchat etc)
  • När är de online? (På helgerna, på väg till jobbet etc)
  • Hur konsumerar de innehåll? (Läser bloggar, tittar på videoklipp etc)

Om ditt företag har funnits ett tag har du förhoppningsvis ganska bra koll på din målgrupp. Om inte så finns det idag gott om verktyg som kan hjälpa dig att samla in all information du behöver som Google Analytics eller Survey Monkey.

Steg 3. Fastställ dina viktigaste mätvärden

Oavsett vad du säljer måste din sociala mediestrategi vara datadriven och fokusera på de mätvärden som verkligen är viktiga för er verksamhet. Det är klart att det är kul med likes och kommentarer, men engagemang som mått är inte alltid det bästa .

Fokusera istället på mätvärden som faktiskt går att mäta, som klick, besök och konverteringar.

Steg 4. Gör en konkurrentanalys

Innan du börjar skapa innehåll bör du titta på vad dina konkurrenter gör. De använder troligtvis redan sociala medier, och det betyder att du kan lära dig av dem.

Genom att göra en konkurrentanalys får du en bättre förståelse för vilka dina konkurrenter är och vad de gör som fungerar bra. Du lär dig också vilket typ av innehåll som fungerar i din bransch och kan därefter sätta egna relevanta mål.

Steg 5. Skapa engagerande content

Din sociala mediestrategi kommer naturligtvis handla mycket om content. Vid det här laget bör du ha en bra bild över vad du ska publicera baserat på dina mål och ditt varumärkes identitet.

Ifall du fortfarande känner dig osäker kan du hitta inspiration från andra företag som lyckats bra på sociala medier. Du kan till exempel titta på Facebooks framgångsberättelser. Och om du redan har följare på sociala medier kan du alltid fråga dem vad de vill se mer av.

Du har säkert inte missat att video är en av de hetaste trenderna för marknadsförare i år. Video är också något som algoritmerna hos Facebook, Instagram och andra sociala medieplattformar prioriterar.

Steg 6. Timing är allt

Nu är det dags för att bestämma när du ska publicera dina inlägg, bilder och videor. Se till att publicera ditt innehåll vid ett tillfälle när du faktiskt har möjlighet att interagera med dina följare, så att dina potentiella kunder får svar på sina frågor. Det finns gott om statistik på när det är bäst att publicera på olika sociala medier, men det är minst lika viktigt att finnas tillgänglig. Var redo att kommunicera och interagera med dina följare/potentiella kunder.

Steg 7. Testa, utvärdera och justera din strategi

Din sociala mediestrategi är ett viktigt dokument för ditt företag, och du kan inte utgå ifrån att du lyckas på första försöket. När du implementerat din strategi och följt dina resultat kommer du se vad som har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra.

Det viktigaste är att du faktiskt använder din data, utvärderar och hela tiden justerar din strategi utifrån detta.

Missa inte heller vår guide till hur du lyckas med din marknadsföring i sociala medier.