Så här bör ni driva er Facebooksida

Många företag har en Facebooksida och det är oftast här man börjar sin karriär inom social marknadsföring. Facebook känns bekvämt och tryggt då man troligtvis funnits där som privatperson sedan länge. Men hör sköter man den?

Vad vill era följare läsa om?
Fundera ut vad följarna kan tycka är intressant att läsa om. Många företag postar bara om sina egna produkter, uppdateringar och annan info men det är inte alltid det som intresserar följarna. Tips från branschen eller bra blogginlägg brukar vara populärt. Tänk vad du själv hade gillat, kommenterat och delat vidare om du följt en företagssida. Man vill ju gärna att följarna delar inläggen så att man därigenom får nya följare. Självklart måste man även posta företagsinformation, men jag tycker att man ska göra det med sparsamhet. Följare idag förväntar sig att man ska dela med sig av sin expertis och tips.

Testa er fram
Så, hur gör man för att ta reda på vad som intresserar följarna? Ett tips är att posta olika typer av information vid olika tidpunkter samt att testa att lägga in olika bilder för att se vad som får bäst reaktion. Mät antalet delningar, kommentarer och gilla-markeringar för att få koll på vad som blivit mest populärt. Enklast är att göra detta via ett verktyg för att slippa göra det manuellt (jag själv arbetar, inte helt oväntat, med FeedKit).

Frekventa uppdateringar
Försök posta 1-3 inlägg om dagen, minst 1 men max 3. Man vill ha en ganska hög aktivitetsnivå utan att följarna känner sig överrösta med uppdateringar. Var snabb på att svara på frågor och funderingar. Man vet aldrig vem som blir nästa kund.

Var närvarande
Det finns inget sämre än att posta en massa uppdateringar och sen inte göra mer. För postar man innehåll av intresse kommer folk att vilja ställa frågor och kommentera. Det är viktigt att bemöta alla former av kommentarer och gärna utan för lång väntetid. Bemöt både positiv och negativ feedback och glöm inte skriva vem du är om ni är många som arbetar med Facebooksidan.

Nödvändig information
Detta tips kan egentligen ses som en självklarhet, men se till att all information om er finns ifylld. Öppettider, hemsida, sammanfattning av vad ni gör och annat som är relevant för er verksamhet.