Så funkar Facebooks ”mitt-i-video”-annonser

Du har säkert läst om att Facebook har börjat lägga in annonser mitt i videoklipp. Nu börjar de första komma ut på marknaden, och tidningen Marketing Land har testat hur det ser ut.
I ett försök att öka annonsintäkterna, och samtidigt kunna nå specifika målgrupper med annonser har Facebook börjat bädda in reklambudskap i sina filmklipp. Till skillnad från YouTube har Facebook valt att lägga annonserna mitt i klippet, och bryter således upp tittarupplevelsen.
Det klipp som var först ut med att testas för den nya annonsleveransen var ”No pants on court” om en domare som blir upprörd på det lokala fängelset för att de skickat en häktad person till domstolen utan byxor. Ca två tredjedelar in i klippet kommer annonsen, och därefter fortsätter klippet som vanligt.


No pants in court

Men för att Facebook ska kunna sätta in en annons i ett klipp måste några kriterier vara uppfyllda:

  • Klippet måste vara minst 90 sekunder långt.
  • Klippet måste hinna spela minst 20 sekunder innan annonsen kommer.
  • Annonsen får inte vara längre än 15 sekunder.

Facebook har dessutom lagt till en annonsvarning innan annonsen börjar, samt en timer som visar hur lång annonsen är. Allt för att inte skapa en negativ upplevelse kring annonsen och hålla kvar tittaren.
Dock verkar det inte som att Facebook bryr sig om vad för annons som visas, eller om den hänger ihop med klippet som du tittar på. Som skribenten Tim Peterson uttrycker det ”Du tittar på ett slumpmässigt videoklipp, så här får du en slumpmässig annons”. Under de tester som genomfördes på samma videoklipp (No pants in court), kom annonser för nya King Kong-filmen, en plånbok som Tony Stark skulle kunna använda, ett försäkringsbolag, en säljkonferens samt en konferens om molntjänster.
Annonsörerna har ingen kontroll över i vilket sammanhang deras annons visas, förutom att de kan välja bort tre kategorier: ”Omtvistade sociala frågor”, ”Mogen publik” och ”Tragedi och konflikt”. Exakt vad dessa kategorier innebär och hur Facebook klassar olika videoklipp finns dock lite insyn i, och än mindre möjlighet att påverka.
Frågan är om detta kommer att ändras i samband med att den nya annonseringen blir publik, än så länge är det ju bara på ett teststadium. Det är ju onekligen en fråga som annonsörer tycker är viktig. Att annonsen syns i rätt kontext vet de flesta är avgörande för resultatet, något som det finns allt för många skräckexempel på.