Igår lanserades Googles reklamblockerare som är inbyggd i webbläsaren Chrome. Att världens största publicist är drivande i att ta fram en reklamblockerare har onekligen höjt en del ögonbryn. I samband med lanseringen kom även tydligare beskrivningar av hur reklamblockeraren fungerar och hur sajter som löper risk att blockeras ska agera.
Google har länge varit en aktiv medlem i Coalition for Better Ads, en grupp som agerat för att minska användares negativa reklamupplevelser. Mer om vad reklamblockeraren innebär och vilka annonser som kommer blockeras kan du läsa här:
Läs även: Imorgon kommer Google Chrome lansera sin inbyggda adblocker
Men hur fungerar då reklamblockeraren?
Google kommer att utvärdera publicisternas sajter baserat på ett urval av de enskilda sidor som sajten har. Beroende på användarupplevelsen på dessa sidor kommer sajten som helhet att få betyget Godkänd, Varning eller Misslyckad (Passing, Warning och Failing). Betyget baseras på procentandelen sidor i urvalet som innebär en störande upplevelse enligt Coalition for Better Ads standarder.
En sajt klassas som Misslyckad om den har:
7,5 % störande sidvisningar inom programmets första två månader
5 % störande sidvisningar under de följande fyra månaderna
2,5 % störande sidvisningar därefter.
Sajtägaren kan sedan se vad de fått för betyg i den Ad Experience Report som Google lanserade redan i höstas. Från att sajtägaren fått en notifiering i rapporten har de 30 dagar på sig att åtgärda de sidor som har störande innehåll, därefter kommer samtliga annonser på sajten att blockeras av Chrome. Det är alltså inte bara de dåliga annonserna som kommer att blockeras, utan samtliga annonser vilket innebär en kännbar konsekvens för sajtägaren.
Google kommer att använda sig av EasyLists filterlista för att sortera ut vad som är en annons och inte. EasyList är en lista med regler för att filtrera ut webbadresser som matchar kända annonsnätverk såsom AdSense och DoubleClick, och används idag av så gott som alla reklamblockerare.
Som användare har du dock en möjlighet att runda Googles reklamblockering. Google kommer nämligen att skicka en pop-up (Sic!) om du är på väg till en sajt som har fått betyget Misslyckad och därför fått sina annonser blockerade. Om du då klickar i att sajten får visa annonser ändå kommer du kunna surfa vidare i en reklamtät miljö precis som vanligt. Det är dock låg sannolikhet att en användare kommer tillåta reklam från en sajt som bedömts ha störande reklam, men alternativet finns i alla fall.
Totalt sett kommer ca 1,5 % av de 100.000 sajter som Google initialt kontrollerat att påverkas, knappt 1 % kommer få betyget Misslyckad och 0,5 % betyget Varning. Enligt Google kommer med andra ord mycket få sajter att påverkas, och sannolikt kommer inte användarna att märka någon större skillnad heller. Det hela verkar därför till stor del vara ett sätt för Google att befästa sin dominans på annonsmarknaden, genom att kontrollera både försäljningen och synligheten av reklam på världens sajter.