Sajten TechCrunch har nyligen försökt reda ut vad som får Facebooks nyhetsflöde att ticka – och hur du bäst ser till att synas i det. Vi återger här en, så läs den och få bättre koll på hur Facebook bygger flödet vi ser varje dag.
Hur väljer Facebooks algoritm vad som syns och i vilken ordning? Först och främst så är den alltså baserad på personliga, individuella preferenser och historik. Det är en mängd små saker, men det finns fyra grundläggande faktorer:
- Vem som gjort inlägget – ju mer man interagerat med en person på “fejjan”, destå mer tror den att du vill se mer av denna persons inlägg. Detta är inte bara sådant som att man “gillat” ett inlägg – det kan till och med röra sig om att man pausat skrollandet för att läsa det!
- Hur andra användare har interagerat med inlägget – detta är precis som det låter; ju fler människor som interagerar med ett inlägg, desto större är möjligheten att algoritmen uppfattar det som populärt.
- Typen av inlägg – Facebook vet också vilken typ av inlägg som användare gillar att läsa. Om det är mer troligt att man engagerar sig i inlägg kring events, nyhetsartiklar eller videos så blir det troligare att dessa dyker upp i ens nyhetsflöde.
- Tiden för när inlägget skapats – ju nyare inlägget är desto större är chansen att man får se det. Men Facebook vet också när man sist kollade sitt flöde, så om man missat några äldre men i övrigt högt rankade inlägg för att man sällan loggar in så kommer man få se dem ändå. Men är man som jag och gör det stup i kvarten, ja då får man mestadels se de nyaste inläggen, bara några minuter gamla.
Det finns också några andra faktorer som påverkar vad man får se, men som inte väger lika tungt som de nämnda ovan. Detta är sådant som hur många som har skapat inlägg om samma sak eller att nya Facebookfunktioner får ofta företräde i flödet.
Annonser “injiceras” i nyhetsflödet på samma sätt som vanliga inlägg; Facebook har en begränsning kring hur många annonser som visas för en användare, så därför prioriterar man sådana som man tror man vill se. Ju mer Fejjan vet om oss (vad vi gillar, vilka evenemang vi går på och så vidare) desto relevantare annonser kommer vi att få.
Hur kontrollerar man sitt flöde då? Tja, det finns både direkta och indirekta metoder. Ett sätt är såklart att “gilla” och reagera på vissa inlägg mer än andra – rätt snart kommer du få se mer av denna vän eller sida i ditt flöde.
Bland de mer direkta medlen så kan man klicka på den där lilla pilen längst upp i högra hörnet av ett inlägg. Då får man en rullmeny där man kan välja att dölja ett inlägg (och få färre liknande i framtiden), avfölja en användare, spara inlägget för att se det igen (och få Facebook att visa mer sådana i framtiden) eller till och med välja att se liknande inlägg först i flödet.
Läs mer: Facebook prioriterar annonser vars mobilsidor laddar snabbast
Om man vill veta mer så kan man spana in TechCrunch artikel här – de lovar uppdatera informationen kring hur det funkar då och då. Vill man istället själv nörda ner sig i Facebooks senaste algoritmuppdateringar så kan man också göra det via deras blogg här.
Så vad bör man tänka på när man skapar inlägg för att de ska bli så poppis som möjligt? Enkelt – dela sådant som är intressant, ärligt, och passar din publik. Roliga eller känslomässiga klipp eller foton till exempel, eller intressanta och viktiga nyheter är några exempel.
Undvik dock självgott “spammanade”, eller träiga och långrandiga inlägg som bara intresserar en bråkdel av din publik. Försök helt enkelt inte att skryta om ditt fantastiska liv eller företag. Berätta något som du (och de) verkligen tycker är intressant! Som berör!