Så här fungerar Ads.txt

Du har kanske hört att IAB infört ett verktyg som kallas Ads.txt som ska hjälpa till att bekämpa annonsfusk. Men vad är egentligen ads.txt och hur fungerar det?

I Norden har användningen ökat från 31 procent i slutet av förra året till 73 procent under januari månad i år, skriver Martech.

Ads.txt är, precis som namnet antyder, en textfil som publicister bäddar in i sin hemsida. Ads står för ”Authorised Digital Sellers” (auktoriserade digitala säljare) och akronymen är givetvis en blinkning till annonsmarknaden som verktyget avser skydda.

I textfilen kan publicister skriva in de domäner som har tillstånd att sälja publicistens annonsplatser. Anledningen är att det finns aktörer som utger sig för att få sälja exempelvis annonsplatser på Expressen eller Aftonbladet, men i själva verket säljer de annonsplatser på någon mer ljusskydd sajt. Resultatet blir att annonsen inte syns på rätt plats, och att pengarna dessutom inte hamnar hos rätt aktör. Det här har varit ett stort problem för såväl annonsörer som publicister, och branschen har därför efterfrågat sätt att verifiera att rätt annons hamnar på rätt plats.

Läs även: Efter bara ett halvår använder mer än 70 % av publicisterna ads.txt

I slutet av januari meddelades att ads.txt nu nått kritisk massa, vilket innebär att tillräckligt många använder det för att det ska bli en riktig kraft att räkna med. Den stora boosten kom framför allt när stora aktörer såsom Google och AppNexus valde att börja använda sig av verktyget. Nu använder mer än hälften av de 1000 största aktörerna sig av ads.txt, vilket kommer ha en kraftig inverkan på annonsfusk i programmatisk annonsering på en global nivå.

För mer tekniska detaljer läs hela artikeln på Mumbrella.