Alla känner vi igen dem, annonserna i Facebookflödet som känns väldigt träffsäkra. Som om fejjan visste precis vad du tänkte på just nu. Många undrar kanske skräckslaget – hur mycket vet de om oss? Nu avslöjar Facebook hur de samlar information för riktade annonser. Bland annat har man koll på vilka sidor du är på under tiden du är inloggad på Facebook.
Facebook har nyligen själva öppnat upp sina dörrar för alla användare att själva på en titt på hur man samlar information för att man “anser att annonserna du ser i Facebooks utbud av appar och tjänster ska vara användbara och relevanta för dig”, som man skriver på annonsportalen.
Nyheten har förstås redan börjat explodera över hela nätet, och åsikterna varjerar – är Facebooks datainslamlande ett sätt att göra vår annonsupplevelse (och därmed internet) bättre, eller utnyttjar man cyniskt användarnas personliga information?
Facebook skriver om hur annonseringen går tillväga. Först låter man annonsören bestämma sin typ av målgrupp – ålder, kön, intressen och massa annat – och därefter kan Facebook visa rätt annons för rätt person. Men hur tar man redan på vilka som är rätt?
En del säger såklart sig självt. Användarnas profiler, deras statusuppdateringar och inlägg analyseras. Men man “ser” också vilka sidor vi besöker samtidigt som Facebook är igång. Man har också koll på alla sidor man besöker som har en “gilla”-funktion.
All denna frivilliga information och kringdata samlas sedan och analyseras enligt 98 olika punkter. Dessa punkter är kön, ålder, yrke, intressen – men även livshändelser som om man nyligen förlovat sig, träffat något ny, har en vän som snart gifter sig, har en förälder som snart fyller år, vilka varor man nyss köpt och en hel mängd annan information som kanske låter något oväntad, skriver bland annat The Daily Mail.
Beväpnade med allt detta ser man således till att annonserna går till rätt person. Det låter i och för sig ganska bra – det finns inget så irriterande som att få bilannonser när man inte ens har ett körkort. Men även detta system har fel, förstås.
Om du är orolig över vilken information som du delar med dig till Facebook så kan man via ovan nämnda portal klicka sig vidare till sina inställningar för att på så sätt se sådant som alla sidor man någonsin gillat – så kan man ta bort de som inte längre är relevanta.
Men det finns förstås inget sätt för att helt undvika Facebook från att ta reda på saker om oss medan vi använder deras plattform – ja, förutom att stänga ner själva kontot. Men Facebooks styrka ligger just i att man får oss att vilja vara med – för vem vill känna sig utanför?
Med 1.1 miljarder användare är man onekligen svår att säga nej till. Och chansen är stor att detta faktiskt gör vårt internetliv bättre. Eller?
Läs mer: Facebook förutspås växa med 20 procent det närmaste året