Så använder du big data för bättre dataanalys

Big data har för alltid förändrat sättet vi analyserar affärsinformation. Det är inte längre särskilda företagsapplikationer eller IT-avdelningen som levererar underlag, utan vi tar hjälp av molntjänster som kanske bara är relevanta en kort period för att fatta rätt beslut. Sociala medier och video hanterar enorma datamängder och trafik, vilket också spelar en viktig roll när vi pratar om big data.

Det finns ett antal områden där bättre analys av big data kan driva bättre affärer.

Omvärldsbevakning 
Att förstå konsumenters beteendemönster är viktigt. Allt eftersom sociala plattformar blir mer avancerade, blir det viktigare för företag att kunna samla in mer information än vad som tidigare var möjligt. Tillsammans med traditionell omvärldsbevakning blir det möjligt för företag fatta bättre affärsbeslut utifrån insamlad data.

En mediebyrå som specialiserar sig på sociala medier kan exempelvis se allt som sägs om företaget på sociala plattformar, och om kommentarerna är positiva eller negativa. De kan följa deras kunders varumärken i realtid och kommunicera med fans och följare i diverse kanaler (Facebook, Twitter, Instagram, bloggar, forum osv.). Att snabbt kunna analysera och värdera informationsflödet, innebär att eventuell negativ kritik och klagomål kan hanteras snabbare och mer effektivt.

Affärsprocesser
Teknik kan också förenkla komplexa processer så att kunden ser resultat snabbare. Som ett exempel: Serviceavtal tillhandahålls ofta av många olika aktörer och att hitta rätt bland alla leverantörer kan ta onödigt lång tid. Olika avtal kan också ha olika villkor, och allt eftersom en verksamhet växer så ändras även villkoren.

När det gäller företagsappar finns stora möjligheter. Som konsumenter tar vi numera Facebook, LinkedIn, Google och Amazon för givet och sitter inte direkt och funderar över hur de använder sig av big data för att ge oss en njutbar och smidig användarupplevelse. Men, det visar på vilka möjligheter som finns för företagsapplikationer att bli lika populära väl använda som de appar vi använder privat.

Analysera affärsperspektivet
Därför är big data viktigt för alla har behov av analys, särskilt ur ett affärsperspektiv.

Tre tips hur du kan effektivisera din verksamhet med hjälp av bättre analys: 

1. Fundera kring vilka analysbehov som finns i just er verksamhet. Den enorma datamängd som genereras av alla uppkopplade enheter ställer högre krav på analys för att skapa förståelse. Hitta rätt lösning för era behov, oavsett om det handlar om ett datacenter där tusentals enheter genererar loggar, eller en vårdinrättning där medicinska enheter övervakar patienternas värden och aktivitet.

2. Analyser av big data behöver titta djupare än bara det som syns på ytan. Analysverktyget behöver vara flexibelt och interaktivt om informationen ska utvärderas på ett korrekt och relevant sätt. Det måste vara enkelt utformat, så att användaren själv kan sortera och ta till sig informationen enligt olika frågeställningar.

3. Erbjud dina kunder det där ”lilla extra”, det vill säga information som drivs av data. Inkludera dataanalys i din produkt för att skapa ett attraktivt erbjudande. Alla typer av företag som vill fortsätta vara relevanta behöver förstå hur de kan omvandla sin produkt. Detta oavsett om kundbasen består av konsumenter, företag eller myndigheter.

Artikeln är skriven av:

peter_fredriksson

Peter Fredriksson
Sverigechef, Logi Analytics