Så använde Artely eye tracking för att optimera sin sajt

Kan man kombinera snygg design och samtidigt ha en layout som uppfyller andra viktiga villkor som inte är kopplade till utseendet? Det ville marknadsplatsen för originalkonst Artely.se ta reda på och använde sig av eye tracking under uppbyggnaden av sin webbplats.
– För oss var det av högsta prioritet att tänka på hur konsten presenteras på sajten. Vi ville inte tumma på designen utan lät i stora delar utseendet styra utformningen av våra funktioner. Det är en utmaning att låta designen och konsten ta all plats och samtidigt ha en bra funktionalitet på webbplatsen, säger Alexander Antonov, en av Artelys grundare.
– Utgångspunkten var att hela sajten skulle andas konst. Därför gjorde vi en väldigt ren design där konsten verkligen står i centrum och inte störs av onödiga element och färger. Ett av våra orosmoment i detta tänk var att man på så vis fångas av konsten men kanske inte direkt uppfattar hur man ska navigera på sajten. Tack vare eye tracking kunde vi ta reda på hur besökaren ser och använder vår sajt och utifrån det resultatunderlaget göra relevanta justeringar, säger Aleksandra Antonov, också grundare av Artely.
Eye tracking studien utfördes av Need Insights där de framförallt fokuserade på startsidan och utvalda produktsidor.
– För att skapa en riktig konstupplevelse ville Artely utforma startsidan som ett enda stort konstverk. Resultaten från eyetracking studien visade dock att besökaren hade svårt att förstå hur man skulle komma vidare på sajten. Därför föreslog vi en rad konkreta förbättringsförslag, säger Jason McMillion från Need Insights.
Några förbättringsförslag:
– Lägga till en uppmaningsknapp i mitten av startsidan som leder besökaren vidare till den viktigaste sidan på Artely, den som samlar alla konstverk.
– Lägga till ordet Meny i den så kallade hamburgermenyn för att ytterligare tydliggöra var menyn finns och hur besökaren kan ta sig vidare till andra delar.
– Synliggöra att det finns mer innehåll att ta del av på startsidan om man scrollar ned. Detta gjordes genom att på startsidan lyfta upp några fler verk i synfältet som i sin tur bjuder in besökaren att scrolla ned och se helheten.
Efter några veckor av insamlad data med Google Analytics konstaterar Artely.se att viktiga metrics som besökstid per sida och antal lästa sidor ökat markant, med över 50%. Även bounce rate (avvisningsfrekvensen) har minskat med över 25%.