Ryska Yandex hinner före Chrome med reklamblockering

Det ryska sökföretaget Yandex meddelade i december att man avser följa IAB Rysslands riktlinjer för störande reklam, och nu inför man en förinstallerad reklamblockerare i sin Yandex.Browser, bara en vecka innan Google kommer igång med sin inbyggda reklamblockerare i Chrome.

Enligt pressmeddelandet från Yandex kommer deras reklamblockerare inte att stoppa reklam som möter IAB Rysslands riktlinjer för bra reklam. Det som kommer att stoppas är bannerannonser som täcker hela skärmen, pop-ups med en nedräkningstimer, videoannonser som startar automatiskt samt andra format som bedömts som störande för användarna. “Relevanta annonser i icke-störande, organiska format kommer fortfarande att visas för användarna” skriver Yandex i sitt pressmeddelande.

IABs standard är med andra ord mycket lik de som Google rättar sig efter och som tagits fram av Coalition for Better Ads. Chromes reklamblockerare kommer att aktiveras den 15:e februari, om ganska precis en vecka. Den anses vara ett svar på det ökade antalet reklamblockerare som användare installerar, och som i princip helt stoppar digitala annonser. Genom att införliva en egen reklamblockerare vill Google driva marknadsförare till att skapa bättre annonser som accepteras, och därmed kan nå fler användare.

Plötsligt verkar det som att IABs riktlinjer börjar få allt större genomslag på marknadsföringsbranschen. Såväl Ads.txt som deras riktlinjer för bra reklam har anammats av stora delar av branschen. IAB Ryssland arbetar enligt uppgifter ill tidningen TechCrunch tillsammans med IAB Europa, IAB Vitryssland samt Coalition for Better Ads kring forskning och rekommendationer för marknadsföringsbranschen.

Yandex meddelar att de även avser införa en inbyggd reklamblockerar i andra länder där de är aktiva. Men eftersom lagar och regler ser olika ut i de olika länderna startar de i Ryssland, för att sedan successivt införa blockeringen i övriga länder.