Ryska datalagar tvingar Apple och Google att plocka bort LinkedIns appar

Att som boende i Ryssland skaffa sig en internationell karriär digitalt har nu blivit ännu svårare, i samband med att den populära internationella jobbsökarplattformen LinkedIn plockas bort från ryska App Store och Google Play.
Sedan flera månader så har man blockerat LinkedIn:s hemsida i Ryssland, och nu blev alltså Apple och Google tvungna att plocka bort appen. Orsaken är Rysslands datalagar, som säger att företag som “sparar data” om ryska medborgare bara får göra det om man har serverar i landet.
Läs mer: Har du digital närvaro i Ryssland får du bara mätas av ryska bolag
LinkedIn har inga ryska servar, och får därför inte vara verksamma i Ryska Federationen. Många (tjänsten har “miljontals” användare i Ryssland) har såklart försökt komma åt LinkedIn med hjälp av VPN-tjänster, men det är såklart svårare – och blir inte enklare utan en dedikerad app.
New York Times, som var först med att rapportera detta, uppger att Microsoft (som äger LinkedIn) är besvikna över detta, och handlingen kan också ses som en del av de allt mer spända relationerna mellan Ryssland och USA. LinkedIn är ett av flera amerikanska företag som nu ett efter ett förbjuds i landet.