Roku lanserar en helt egen mätning för sin TV-tjänst

Tv-tjänsten Roku tänker göra som Facebook med sin förstapartsdata och lanserar därför en egen mättjänst.

Mättjänsten kallas Ad Insights och ska ge annonsörer insikter i hur det går för deras reklam både i det strömmande och linjära innehållet.

Annonsörer får demografi för linjär-tv, OTT, tv-nätverk och innehållsägare kan även mäta effektiviteten för sin marknadsföring, targeting och kampanjmätningar. Allt detta går att få ut i realtid.

För att få kvalitet i datan har Roku även integrerat Nielsen Digital Ad Ratings (DAR) och jobbar tillsammans med undersökningsföretag som Experian, Kantar Millward Brown samt med dataleverantörer som Oracle Data Cloud, Placed och andra.

“Our investment in new measurement tools reflects our strong commitment to helping brands fully leverage the benefits of OTT advertising,” förklarar Scott Rosenberg som är chef på Roku.

Är Rokus satsning på en egen mätning en ny trend som vi får se. Även Netflix, Amazon, Hulu och HBO har sin egna data som de delar med sig av till innehållsägare. När väl annonsörer får kliva in på plattformen kommer det att finnas en uppsjö av data att ta del av, både i realtid och som historiska data.

Data är kung och det har även tv-tjänsterna börjat förstå.