Rikta Facebook-reklamen till hela familjen

Facebook lanserar nu möjligheten att rikta reklam till alla i ett hushåll, precis på samma sätt som TV-reklam fungerar. Målet är att locka över företag som vanligtvis gör TV-reklam, och ge dem ökade möjligheter att beräkna kampanjens effektivitet på hushållsnivå.
Genom Facebooks mitt-i-video reklam och deras senaste satsning på exklusiva tv-serier vill de nu försöka locka till sig de företag som vanligtvis gör reklam via TV. Då TV-reklam riktar sig till alla i ett hushåll med samma budskap erbjuder nu Facebook samma möjlighet.
Målgruppen för en hushålls-annons väljs ut på samma sätt som för andra annonser i Facebooks annonsverktyg. Samma annons visas sedan för alla i hushållet och kan t.ex. vara en resebyrå som gör reklam om semesterresor för hela familjen.
Men hur vet de då om olika personer bor tillsammans? Facebook använder den information de får från användarna, men vissa tydliga indikatorer är relationsstatus, samma efternamn, vanliga platser att logga in från och att checka in på platser tillsammans. Detta indikerar att personer finns i samma hushåll, och de kan då nås av samma reklambudskap.
För att följa upp annonsen bryter Facebook även ner resultaten på hushållsnivå och kan till exempel se om någon i hushållet lagt till den annonserade varan i en varukorg eller någon av de andra dussintalet konverteringsindikatorer som annonsören vill använda. Utöver det kan annonsören även bryta ner konverteringarna på hushållsinkomst och även vad för typ av hushåll det är, exempelvis en familj med barn, unga i åldern 18-24 år eller ett kollektivt hushåll.
Den nya möjligheten innebär att företag kan rikta sina budskap till en större grupp människor som sannolikt fattar vissa beslut rörande hushållet tillsammans. Genom att rikta samma reklam kan därför fler i ett hushåll bli förespråkare för företagets produkter och tjänster, något som förhoppningsvis kan avspeglas i försäljningen.
Om det är en framgångsrik strategi återstår dock att se, på sätt och vis innebär det en återgång från den utveckling vi sett på senare tid med mer personaliserade annonser. För att lyckas med att rikta annonser till flera personer i ett hushåll krävs att det är rätt typ av annonser. När det gäller TV-reklam kan den i många fall vara riktad till en eller två personer i hushållet, medan övriga känner att reklamen inte berör dem. Frågan är om det kommer bli samma sak med dessa nya Facebook-annonser.