Respektera andra genom att respektera deras kalender

Människor är snabba med att bilda sig en uppfattning om varandra, och har en bild väl formats är det mycket svårt att ändra på den. En av de första saker som vi tänker på är om personen vi ska träffa kommer i tid. Att komma för sent till ett möte, eller inte ringa på utsatt tid, ger snabbt bilden av en person som är slarvig och inte håller vad den lovar. Ett dåligt läge för fortsatt samarbete helt enkelt.

Tänk dig själv hur irriterande det är när du skyndat dig för att hinna i tid till ett möte, och så kommer den andre personen för sent. Du tänker att du hade sluppit skynda dig, och får direkt en känsla av att den andre inte respekterar dig. De flesta ursäkter brukar dessutom falla ganska platt ”jag missade bussen” eller ”jag fastnade i trafiken” faller ofta på att du då skulle ha varit ute i bättre tid. Endast extrema situationer brukar kunna ändra bilden, såsom att det var en trafikolycka eller att personen blev vittne till ett brott och var tvungen att stanna kvar på platsen.

Den enkla lösningen är så klart att komma i tid, men det är lättare sagt än gjort. Ofta vill man bli klar med det man håller på med och tänker att det nog inte tar så lång tid att åka till mötesplatsen. Den största tidstjuven är däremot alla de där småsakerna som måste fixas innan man ska ge sig iväg. Knyta skorna, gå till bussen/bilen, kolla så allt är med (nycklar, mobil, plånbok), etc.

Så hur ska man då göra för att komma i tid, för ingen vill bli ihågkommen som en slarvig eller opålitlig person. Det viktigaste är så klart framförhållning, men inte i bemärkelsen att ge sig iväg mycket tidigare och istället få stå och vänta på den andre. Snarare att se till att allt är klart före avfärden. Ha alla papper samlade i förväg och kolla upp hur du ska ta dig till mötesplatsen. Se till att allt du ska ha med dig ligger i fickor/handväska eller på en förbestämd plats så du inte behöver springa och leta efter glasögon och nycklar i sista stund.

Ett tips som jag hört från flera håll är att ställa fram sin klocka tre minuter. På så sätt är du alltid tre minuter tidig. Det är en metod som inte fungerar för alla, men den kan vara värd att testa.

Det mest effektiva som jag har hört är dock att komma ihåg konsekvenserna av att komma för sent. Risken är stor att personen du ska träffa väljer att inte samarbeta med dig, just på grund av den känsla du lämnat personen med. I slutänden handlar det alltså om din framgång. Visa respekt för dina medmänniskor genom att respektera deras kalender, det tjänar både du och dem på!