Resan mot ett digitalt hem – första stegen

Resan mot ett digitalt hem – Jag har liksom många andra alltid gillat tanken på att ha ett smart hem. Men huset där jag och min fru bor är byggt 1970 och inte riktigt byggt med dagens teknik i åtanke. Därför startar vi nu en artikelserie där vi kommer att testa olika smarta produkter för att se hur väl de går att integrera i ett befintligt hus och successivt göra det smart och digitalt. Välkommen att följa med oss med på resan mot ett digitalt hem!

Här kan du läsa alla artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Tänk dig att komma hem och mötas av att ljusen tänds och lite musik går på när du kliver innanför dörren. Ett hem där du kan be om hjälp med ett recept eller öppna upp wifi-nätverket för gäster. Men hur får man till ett sådant hem om det inte är byggt så från början? Idag byggs allt fler hem med tekniken redan inbyggd, men för de allra flesta är husen endast utrustade med el och vatten, och i bästa fall en bra fiberuppkoppling för internet. Däremot är inte smart belysning, automatiska dörrlås och eluttag som går att slå på och av med röstkommando standard i de flesta hem.

I november skaffade jag tre stycken Amazon Echo, en smart högtalare utrustad med AI:n Alexa. Genom inbyggd mikrofon och högtalare kan du kommunicera med Alexa, som är uppkopplad mot internet och dessutom kan få olika skills (appar) installerade. Genom dessa skills går det att göra en hel del saker, som att styra musik, få reda på vädret och lägga till saker i din kalender. Möjligheterna är i princip obegränsade, då det går att få nyheter och recept upplästa, hitta information från Wikipedia och till och med använda högtalarna som ett kommunikationssystem för att prata med andra genom att “droppa in” genom högtalarna.

Jag installerade mina högtalare, en på kontoret där jag sitter och jobbar varje dag, en i köket där det är praktiskt att kunna ha händerna fria för matlagning och styra saker genom röstkommando, och en i vardagsrummet där en Echo är uppkopplad mot musikanläggningen så att musik kan styras med rösten när man sitter och äter eller umgås.

Bortsett från det faktum att Alexa inte var tillgänglig i Sverige när jag installerade dem, så var det en mycket enkel process där du steg för steg guidades genom installationen. I december öppnades Alexa för den svenska marknaden, och jag kunde då se till att lägga in en korrekt hemadress, något som tidigare inte var möjligt. Jag kopplade ihop de tre enheterna, och gav dem egna identifikationsnamn baserat på var i huset de stod. Därmed är det enkelt att säga “drop in on living room” om jag från kontoret vill prata med min fru som är i vardagsrummet istället för att behöva ropa genom hela huset.

En sak som vi snabbt märkte var hur lätt man vänjer sig vid att styra enkla saker som musik genom röstkommandon. När vi nu är hemma hos vänner ligger det nära till hands att försöka byta låt eller justera volymen genom att säga till Alexa. Att ta upp telefonen eller gå fram till stereon för att styra musiken gör vi nästan aldrig när vi är hemma numera.

Men ett digitalt hem innebär inte bara att kunna få information och nyheter, eller styra musik. Vi vill även kunna styra saker som belysning, wifi-nätverk, dörrlås och liknande. Som en del av resan mot ett digitalt hem kommer vi att testa ett flertal olika produkter som är kompatibla med Alexa. Såväl belysning som smarta eluttag och röststyrda wifi-routrar kommer att testas allt för att du som läsare själv ska kunna bedöma vad du vill ha i ditt smarta hem.

Med det vill jag välkomna dig med på en resa in i framtiden, där potentialen för ditt digitala hem steg för steg kommer att utvecklas.

Artikelserien kommer att publiceras löpande på Dagensanalys.se. Ställ gärna frågor genom att lämna kommentarer i artikeln.

Andra delar i serien:

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance