Resan mot ett digitalt hem – TP-Link erbjuder wifi-uppkopplade lampor och eluttag

I landskapet med produkter till det smarta hemmet finns det flera olika lösningar för att koppla upp produkter. TP-Link har olika produkter med olika uppkopplingsmöjligheter, där vi testat de som kopplas upp med wifi och styrs via en app. Det går även att koppla ihop dem med Alexa och på så sätt styra dem enkelt med rösten. Vi har testat både en av deras lampor samt ett smart eluttag, här får du läsa vad vi tyckte.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Det här är det tredje belysningssystemet som vi testar i vårt smarta hem, men det första som använder sig av wifi. Det innebär i installationen inga större skillnader, precis som för lamporna från Philips och Ledvance går du in i appen (TP-links app heter Kasa) och lägger till lamporna. Skillnaden med TP-link är att du måste hålla telefonen nära enheten du vill lägga till, för att sedan koppla upp och installera den, vilket även innebär att lägga in lösenordet till ditt wifi i enheten. Om du ska koppla upp många enheter blir det med andra ord en lite mer omständlig process att gå fram till varje lampa eller eluttag och gå igenom installationsstegen. För de system som använder sig av en central hub kan du enklare koppla upp flera enheter samtidigt, och sedan göra alla inställningar sittandes i en fåtölj istället.

När vi väl installerat den lampa och det eluttag vi fått hem ville vi givetvis lägga till det i vårt Alexa-system. Vi fick då, precis som för Philips, ta ner en specifik skill som sedan används för att styra enheterna, en process som visade sig vara mycket enkel. Alexa hittade direkt de båda enheterna och vi kunde börja styra dem med rösten. Lampan satte vi i vår övre hall, och eluttaget fick styra belysningen i ett gäng lysrör som sitter vid vår arbetsbänk. Det är ett enkelt alternativ till att behöva byta ut alla lysrör mot smarta lysrör eller armaturer.

Efter mötet med Michael på SSF ville jag dock testa att koppla in min gamla router till vår nya router för att på så sätt skapa ett eget närverk för de smarta prylarna som har eget wifi. När väl routern var inkopplad var det dags att byta nätverk på lampan och eluttaget. Det innebar att jag var tvungen att nollställa enheterna och ta bort dem ur appen, för att sedan göra om hela installationsprocessen. Jag kollade även lite forum på nätet för att se om det fanns något enklare sätt att göra det, men även TP-Link själv informerar om att det är så man måste gå till väga om du vill ha lamporna på ett annat nätverk. Sannolikt är detta en del av säkerhetstänket, att det inte ska gå att byta nätverket om du inte fysiskt är i direkt närhet till enheterna.

Det var så klart lite stökigt, men att nollställa och sedan installera de båda enheterna på nytt fungerade utan problem. Däremot var jag sedan tvungen att gå in i Alexa-appen igen och slå på och av enheterna en gång för att Alexa skulle hitta dem. Detta trots att jag hade döpt dem till samma sak som tidigare, och de låg kvar i appen. Det blev med andra ord ett extra steg som jag faktiskt trodde jag skulle slippa. Lyckligtvis byter man nog inte nätverk så ofta att detta är ett återkommande problem, men det är värt att notera.

Precis som med Hue-lamporna går det att slå på och av samt ställa ljuset med rösten, det går även att göra enklare färginställningar i Alexa-appen. Vill man göra fler inställningar eller få mer information får man gå in i Kasa-appen, där ligger alla enheter direkt på startskärmen. Därifrån går det att leta sig fram till olika ljusinställningar för lamporna, såväl som se hur länge de varit på. Du kan skapa scener liknande de i Hue, och även sätta upp ett schema för när enheterna ska gå på och slås av. TP-Link har även en egen smart router som ger utökade möjligheter att styra de olika enheterna, och som även har stöd för både ZigBee och Z-Wave. Denna har vi dock inte fått möjlighet att testa, men det kanske kommer framöver.

TP-links enheter slås direkt på och av, på liknande sätt som Ledvances lampor och har även liknande ljusstyrka. Samtidigt har de samma mjuka övergång mellan de olika ljusfärgerna som Philips lampor. Totalt sett ger det en känsla av vanliga lampor med extra möjligheter. De slås på och av snabbt, och det går att ställa in önskade färger och tider som du vill ha igång dina enheter.

Den enda nackdelen är väl just att de använder sig av wifi, vilket ökar sårbarheten i systemet genom att skapa fler accesspunkter för en hackare att ta sig in. Jag är lite nyfiken på varför man valt att använda sig av just wifi, när deras egen smarta router samtidigt stödjer de andra protokollen. När man sedan börjar koppla upp flera enheter kommer det ge en ökad belastning på nätverket hemma, vilket kan påverka uppkopplingshastighet och liknande. Det är därför ett lite förvånande val, och frågan är om senare generationer av enheter kommer att helt använda sig av Zigbee eller Z-Wave. Tittar man på TP-Links övriga produktserie för smarta hem verkar det vara ganska blandat vilka protokoll man använder sig av, vilket får mig att fundera på om man fortfarande håller på att testa sig fram för att se hur de olika lösningarna fungerar i praktiken. I nuläget gör de många olika lösningarna att det blir svårare att bygga ett sammanhållet system, i synnerhet om man vill kombinera med produkter från andra tillverkare.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance