Resan mot ett digitalt hem – Smarta routers från Linksys

I takt med att det blir vanligare med smarta hem kommer även allt fler produkter som går att koppla ihop. Men någonstans förutsätter det att du har ett trådlöst nätverk, och vad kan då vara bättre än att ha en router som även kan interagera med ditt smarta hem och styras via rösten? Vi fick hem Linksys senaste system Velop, som visade sig ha både styrkor och svagheter.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Företaget Linksys är ett välkänt varumärke, så när vi fick chansen att prova deras nya smarta routersystem Velop var vi inte sena att tacka ja. Deras Whole Home Wi-Fi innehåller tre enheter (noder) som kopplas ihop genom en trippelband-teknik som gör att alla tre enheter i systemet levereras fullhastighetsinternet i hela huset. För oss som bor i ett trevåningshus från 70-talet har såväl avstånd som betong gjort det svårt att få bra täckning i hela huset.

Precis som med Philips Hue sköts mycket av installationen genom Linksys app. Instruktionerna är enkla att följa och efter att du skapat nätverket med den första noden är det sedan smidigt att lägga till de övriga noderna i nätverket. Vi valde av logistiska skäl att ha en nod på varje våningsplan, något som fungerar bra och ger stabil täckning i hela huset.

Skillnaden i uppkoppling märks framför allt på övervåningen där vi tidigare hade en routerförlängare. Eftersom förlängaren hade sitt egna nätverk innebar det att telefoner och andra enheter ibland behövde byta nätverk. Det ställde då och då till det när exempelvis skrivaren valt ett nätverk och datorn man ville skriva ut från låg på ett annat. Det problemet är nu helt obefintligt.

Däremot finns det en del saker som fungerar mindre bra. Varje nod har exempelvis bara två uttag för nätverkssladd som båda fungerar för både in- och utdata. För noden som sitter mitt i huset innebär det att båda portarna nu är upptagna, eftersom en är nätverket in, och den andra går till vår Hue-hub som måste kopplas in med sladd. Det finns med andra ord inga möjligheter att fysiskt koppla in ett flertal enheter med sladd, utan då får man istället koppla in en switch.

Den största nackdelen är dock röststyrningsfunktionen. Eftersom det här är ett smart routersystem så finns det en skill för Alexa som gör att det går att styra vissa funktioner med rösten. En av dessa funktioner är att kunna aktivera gästnätverket, något som är enkelt och effektivt. En annan funktion som automatiskt finns med är att kunna be om nätverksuppgifterna. Då läser Alexa prompt upp såväl nätverksnamn som lösenord, och du får till och med lösenordet bokstaverat så att du verkligen inte kan skriva fel. Har man glömt bort lösenordet är det så klart en bra funktion, men det finns inga sätt att säkerställa att det inte är någon annan som ber att få tillgång till routeruppgifterna. En person med onda uppsåt kan därmed lätt få tillgång till nätverket, den behöver bara be om det. Funktionen går inte att stänga av, och inte heller att skydda genom exempelvis röstigenkänning eller liknande. Det gjorde att vi snabbt deaktiverade Linksys skill i Alexa, eftersom det kändes som en allt för stor säkerhetsrisk.

Slutsatsen blir därför att Velop från Linksys är ett enkelt och bra routersystem för stora hem där en enskild router inte räcker till. Däremot kommer det krävas att de tänker till kring de smarta delarna av routern för att de ska fungera ordentligt.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance