När vi startade den här serien var Stöldskyddsföreningen (SSF) snabba med att höra av sig. De jobbar för att hjälpa människor att skydda sig mot oönskade intrång, vilket i dagens värld även gäller digitala sådana. Jag träffade därför Michael Sanda, IT-ansvarig på Stöldskyddsföreningen som dessutom byggt sitt eget smarta hem.
> Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem
När jag går fram till dörren hemma hos Michael har han redan sett mig på de uppkopplade, rörelsestyrda kameror som sitter utplacerade runt huset, och när jag ringer på klockan så skäller de mekaniska hundarna ilsket på mig. I huset bor Michael med sin fru sedan två år tillbaka, men den mesta av tiden har gått åt till att renovera eftersom huset var i förfall när de köpte det. Just att huset var i så dåligt skick var även en förutsättning för att Michael skulle kunna bygga in en massa smarta funktioner, såväl kabeldragningar som sensorer och prylar finns nu integrerade i hela huset.
Vi började med en rundvandring där vi bland annat testade översvämmningssensorer som automatiskt stänger av huvudkranen på vattnet samt hemmabiosystemet där flera olika sensorer och enheter kopplas ihop för att sätta igång projektor, slå på förstärkare, ställa in rätt kanal på förstärkaren och rulla ner bioduken. Därefter slog vi oss ner för att prata lite mer om hur man ska tänka för att skydda sig när man kopplar upp flera olika enheter i hemmet.
Vad är det viktigaste man ska tänka på?
En bra utgångspunkt är att ha få saker med egen wifi-uppkoppling, svarar Michael. Varje enhet som är uppkopplad mot ditt wifi är en potentiell säkerhetslucka. Därför bör du försöka använda dig av andra protokoll såsom Z-Wave eller ZigBee som kopplar upp mot en enskild enhet med internettillgång. Det finns däremot några sätt att hantera om du absolut vill ha flera saker med egen wifi-koppling, bland annat genom att sätta upp ett virtuellt nätverk utan tillgång till internet, ett så kallat V-LAN (Virtual Local Area Network). Det går att göra själv med en bra router, en dator med två nätverkskort, en switch samt mjukvara som finns att tillgå gratis. Du kan även skaffa en huvudkontroll som hanterar all kommunikation mot internet, några exempel på det är ett system som heter Vera, eller kontrollenheter från Fibaro. De fungerar lite som Philips Hue, fast kan hantera många fler och olika typer av enheter.
Finns det inget enklare sätt för människor som inte är IT-tekniker?
Nej, inte om du vill vara helt säker, däremot kan du göra det lite svårare för en hacker att komma åt exempelvis din dator genom att hacka sig in i ditt smarta kylskåp eller din lampa. Om du kopplar in en router till dig befintliga router så skapar du ett ”undernät” där du kan koppla upp dina enheter. Dessa ligger då på ett eget nätverk, utan att ha direkt tillgång till exempelvis din dator eller din mobiltelefon. De har fortfarande en internetuppkoppling och går att hacka, men det blir lite svårare att komma åt de enheter som inte ligger på samma nätverk. Om du däremot vill vara helt säker så behöver du sätta upp ett internt nätverk utan åtkomst till internet, men det innebär samtidigt att vissa funktioner inte går att använda.
Du har byggt på ditt smarta hem i snart tio år, vad är ditt bästa tips?
Om du vill bygga ett fullt smart hem kommer du behöva blanda olika tekniker, såväl IR som blåtand, ZigBee, Z-Wave och Wifi kan behöva ingå när du kopplar ihop olika enheter. Men när du börjar rekommenderar jag att försöka välja ett system att utgå från. Jag har själv valt att jobba med Z-Wave, eftersom det funnits länge, har bra säkerhet och många funktioner. Nu börjar ZigBee (som exempelvis Hue använder) komma ikapp och fungerar i princip lika bra. När de två ska prata med varandra behövs dock någon form av koppling mellan dem.
Så det är inte bara köpa prylar och koppla upp dem med andra ord?
Nej, i alla fall inte om du vill vara säker. Först och främst ska du fundera på om du behöver just den här prylen, eller om den bara är häftig och har en app. Därefter bör du kontrollera så att du faktiskt har support och uppgraderingar till den. Du kan idag köpa massor av produkter från utlandet, men dessa har inte nödvändigtvis byggts med din säkerhet i åtanke. Se därför till att du kan lita på tillverkaren innan du köper prylar.
Michael berättar även att SSF just nu håller på att ta fram en norm för informationssäkerhet riktad mot små och medelstora företag. Den kommer komma i två nivåer, en BAS-nivå som fokuserar på IT-säkerhet och en PLUS-nivå, som handlar mer om informationssäkerhet. Normen kommer att vara klar under första halvan av 2018, så inom kort kommer du kunna se vilka riktlinjer som SSF rekommenderar för att skydda dig. Den kommer även gå att använda för hemägare när man vill bygga ett smart hem, eftersom principerna i stort är desamma.
Jag tackar Michael för hans tid och för inspirationen kring hur ett smart hem kan se ut när man hållit på några år. Jag ser fram emot att få se normen när den väl blir klar, samt gå hem och fortsätta bygga på mitt eget smarta hem.
Andra delar i serien:
Så beställer du din Amazon Echo
Dessa skills vill du ha till din Alexa
Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden