Resan mot ett digitalt hem – Så beställer du din Amazon Echo

Resan mot ett digitalt hem – Sedan den 9:e december är det möjligt att köpa Amazon Echo i massor av länder, däribland Sverige. Men det är inte bara att gå in på Amazons hemsida och beställa, det är lite trixigare än så. Däremot händer det en del andra kul grejer när du beställer grejer från Amazon och redan har en Alexa installerad hemma.

Jag köpte tre stycken Amazon Echo i USA i november, men redan nu i januari insåg vi att i ett trevåningshus räcker det inte med en på varje våningsplan. Så då bestämde vi oss för att testa att beställa en Echo Plus (med inbyggd hub) och en Echo Dot. Det visade sig snabbt att det dock inte bara var att gå in på amazon.com och beställa.

Här kan du läsa alla artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Vi började med att söka fram Echo Dot på Amazons vanliga hemsida, men där stod att de inte skeppades till Sverige. Ovanför produktnamnet fanns nämligen en ljusblå ruta där det stod följande:

Det visade sig nämligen att de tagit fram en internationell version av både Echo, Dot och Plus. Vad skillnaden är från de vanliga modellerna bortsett från att den kommer med en EU-väggkontakt framgår dock inte. När vi sedan skrev in vilket land vi bor i framkom det att vi dessutom var tvungna att beställa via Amazons tyska sida.

Det var därmed tillbaka till ruta -2, eftersom vi behövde gå till amazon.de, byta språk till engelska (för säkerhets skull), logga in och sedan leta fram Dot och Plus och se till att det var de internationella versionerna. Men då gick det alldeles utmärkt att genomföra köpet, och produkterna beräknas levereras i nästa vecka.

Igår eftermiddag fick jag ett mail om att produkterna skeppats från Tyskland, och att de ska komma fram i nästa vecka. När jag i morse sedan gick in på Alexaappen för att kolla lite grejer fanns det i nyhetsflödet i appen två nya “kort” där Amazon meddelar att de är “excited to bring you Alexa on your Echo Dot” respektive “Echo Plus” samt lite mer information om hur jag konfigurerar mina nya produkter. Eftersom jag är inloggad så har Amazon givetvis koll på att jag beställt produkter som fungerar med Alexa, och då är de inte sena med att berätta att de gärna hjälper till med installationen.
DET mina vänner är vad jag kallar datadriven kundservice.

Så, om du går i tankarna på att beställa hem din egen Amazon Echo, kom ihåg att du måste gå till den tyska sidan och beställa den internationella versionen. Utöver det är det en fröjd att handla på Amazon. Nu återstår att se om produkterna lyckas leta sig hem till mig också, men det är nog inte upp till Amazon utan hänger på andra aktörers agerande.

Artikelserien kommer att publiceras löpande på Dagensanalys.se. Ställ gärna frågor genom att lämna kommentarer i artikeln.

Andra delar i serien:

Första stegen

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance