Resan mot ett digitalt hem – Lampor och eluttag från Ledvance/Osram

I samband med att jag besökte Stockholm Furniture and Lights Fair träffade jag Ledvance, som också jobbar med smart belysning. De skiljer sig från Philips Hue i vissa avseenden, de har ett system som är mycket enkelt att använda tillsammans med Apples produkter, samtidigt som lamporna inte erbjuder riktigt samma mjuka övergång mellan olika ljusstyrkor och färgtoner.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

När jag på mässan träffade Ledvance var det spännande samtal om hur väl produkterna fungerade och hur enkla de var att installera. Väl hemma var det dock inte riktigt så enkelt som det först verkade. Jag började med att koppla in de två GU10-lampor jag fått med mig, och de kopplade först snabbt upp mot min Hue-brygga och även med Alexa. Så långt var det hela mycket enkelt. Jag hade dock fått med en fjärrkontroll avsedd för lamporna, och den tänkte jag också koppla upp så jag kunde styra lamporna antingen med rösten eller via fjärrkontrollen. Själva kopplingen mellan fjärrkontroll och lampor var också enkel, bara att slå på lamporna och sedan trycka ner knapparna på fjärrkontrollen så parades de ihop. Vad jag dock inte räknat med var att lamporna inte kunde vara kopplade till en brygga och en fjärrkontroll samtidigt. När fjärren därför kopplades upp så försvann kopplingen till bryggan.

Nu började ett långt arbete med att försöka nollställa lamporna och koppla upp dem igen. Jag sökte bland forum på nätet hur man skulle göra, och rekommendationen var att slå på och av lamporna fem gånger med antingen 3, 5 eller 6 sekunders intervall. Trots ett otal försök, samt ett försök att nollställa bryggan från Hue fick jag det helt enkelt inte att fungera. När lamporna indikerade att de nollställts skulle de, efter en sökning i Hue-appen, blinka till en gång och sedan dyka upp i appen. Lamporna blinkade till men vägrade att dyka upp.

Det slutade med att jag fick prata med en tekniker på Ledvance som, efter ett långt samtal, inte kunde klura ut vad felet faktiskt var. Han skickade mig därför två nya lampor som jag kopplade upp lika enkelt som jag gjort första gången. Fjärrkontrollen fick dock vara, eftersom det var där problemen börjat.

Jag fick även med mig ett smart eluttag från dem, och det har däremot fungerat utmärkt från dag ett. Det enda tricket var att jag behövde hålla uttaget riktigt nära Hue-bryggan för att den skulle koppla upp ordentligt, det ska dock inte behövas enligt Ledvances tekniker, men kan ha varit en konsekvens av mitt övriga strulande med Hue-bryggam. När det väl var kopplat till Hue kopplade vi in den till kaffebryggaren och vattenkokaren. Det innebär att vi, förutsatt att vi förberett vatten och kaffe på kvällen, kan säga till Alexa att slå på kaffet medan vi fortfarande ligger i sängen. Jag lovar att det är en fantastisk känsla att komma ner till köket till doften av nybryggt kaffe, utan att behöva stå med grus i ögonen och försöka komma ihåg hur många mått kaffe man redan haft i filtret.

Utöver deras vanliga lampor och eluttaget fick jag med min en ljusslinga och en lampa från deras ”Apple HomeKit”-system. Det kopplas upp med bluetooth direkt till din iPhone eller iPad, och är mycket enkelt att sätta upp. Nackdelen är att det inte har något stöd för ZigBee, och därför inte fungerar med Alexa. För min frus del vad det dock suveränt, eftersom hon har en iPhone. Hon kopplade snabbt upp både ljusslingan och lampan till sin telefon genom att scanna en QR-kod på paketet. Lamporna lydde genast och systemet var på flera sätt enklare än Philips Hue. Enda nackdelen är som sagt att det inte går att koppla upp till Alexa.

Något bör även sägas om varumärket, eftersom det var något som förbryllade mig lite. Jag pratade med Ledvance, men på produkterna står det Osram och systemet heter Smart+. Tydligen är det såhär: Ledvance äger varumärket Osram som är det namn som lamporna för smarta hem fortfarande är kända under, samt är det som står på själva lamporna. Sedan början av 2017 håller man dock på att tydligare skilja på koncernens verksamhet för industrin från produkterna för slutkonsument. Därför kommer Ledvance att på sikt vara det namn som är förknippat med smart belysning medan Osram gör produkter för exempelvis fordon och städer. Systemet för smarta hem heter dock fortfarande Smart+.

Så vad tycker vi då om lamporna? Bortsett från att de överlag var enkla att koppla upp (om man inte blandar in fjärrkontrollen) så har de inte riktigt samma mjuka övergång mellan olika färgtoner på ljuset. Det känns som att lamporna inte har lika många möjliga färgtoner, utan växlar i steg mellan färgerna. Lamporna dimmar heller inte upp och ner när de slås på eller stängs av som Hue-lamporna gör. Det innebär visserligen att det känns som vanliga lampor, som slås på med en gång när man trycker på knappen. Ledvance lampor har även ett skarpare och kraftigare ljus, vilket ger oss mer möjligheter att styra ljuset än med Philips lampor. Med Philips får vi alltid ett ganska mjukt ljus, medan vi med Ledvances lampor kan välja om ljuset ska vara skarpare eller mer dämpat.

Överlag känns det därför som att lamporna från Ledvance håller mycket hög klass, och till och med fungerar bättre än Philips lampor i vissa avseenden. Viktigt att komma ihåg bara är att inte köpa lamporna för Apple HomeKit om du inte har en Apple HomePod. Jag fick dessutom personlig och snabb hjälp när det inte fungerade som det skulle, och det var bra att lära sig att det inte går att koppla upp lamporna till två både brygga och fjärrkontroll samtidigt, i alla fall inte genom en tredjeparts-aktör som Philips. Frågan är dock om det skulle fungerat bättre med en brygga från Ledvance/Osram istället.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång