Resan mot ett digitalt hem – Installera och använda en smart dörrklocka

När jag för några veckor sedan fick hem min smarta dörrklocka från Ring var det med stor förväntan jag packade upp den. Idag, efter att ha använt den en period, förstår jag inte hur jag gjorde tidigare.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Att ha en ”nummerpresentatör för ytterdörren” var inget jag visste att jag behövde. Men nu när jag har det så är det smidigt och enkelt, förutsatt att din internetuppkoppling är tillräckligt bra. Det är nämligen det enda som ställer till bekymmer när jag ska kolla vem som ringer på dörren.

Det första jag blev imponerad över var det välfyllda kit man fick med sin produkt. Inte nog med att det fanns olika skruvar för olika typer av montering, det fanns även skruvmejsel, och en extra av varje skruv ifall man skulle tappa någon. Den enkla och familjära tonen i instruktionsboken gjorde det dessutom roligt att läsa vidare och på så sätt var installationen mer av ett nöje än vad jag är vad vid när man ska installera nya tekniska prylar.

Givetvis var den ungefär en vecka av att justera och anpassa dörrklockans kamera. Bland annat fick jag sätta in en av de medföljande kilarna för att vinkla ner kameran, då den aktiverades så fort någon rörde sig på gången framför huset. Ringklockan meddelar nämligen inte bara när någon ringer på dörren, utan kan även informera om någon rör sig utanför huset. Det går givetvis att stänga av de notifikationerna, och istället låta de samlas i appen så kan du kolla om du har lust och behov av det. Annars får du en notifiering varje gång någon kommer hem eller går hemifrån, vilket kan bli störande efter ett tag om ni är flera som går och kommer hem vid olika tider.

Dörrklocka med aktiverade IR-sensorer

 

Alla aktiviteter som dörrklockan noterat finns sedan lagrade i appen, och går även att gå tillbaka 60 dagar. Det förutsätter förstås att du signat upp för deras protection plan, som kostar 3 euro per månad och kameraenhet Har du fler än tre enheter tar de en flatrate på 10 euro per månad och då kan du ha obegränsat antal kameraenheter. Om det blir inbrott går det med andra ord att gå tillbaka och se om någon fastnat på kameran, vilket inte går om du inte använder deras abonnemang. Du kan fortfarande titta live och även interagera med personer via klockan eller kameran, skillnaden är bara lagringen.

Jag skaffade även en högtalare med inbyggd wifi-förlängning, något som är smidigt om routern är långt från dörrklockan. Den fungerar då som vilken routerförlängare som helst, och gör dessutom att det låter i huset precis som med en vanlig dörrklocka. Utan denna ”chime” får du nämligen bara meddelande i telefonen när någon ringer på dörren, vilket kan vara stökigt om inte alla i hemmet är uppkopplade till Ring-kontot.

Eftersom jag har en trädgård på baksidan så var jag även nyfiken på deras vanliga kamera med belysning, och till den testade jag även en solcellspanel. Installationen var också förhållandevis enkel, bortsett från att jag behövde montera kameran i taket för att få en bra vinkel över uteplatsen utan att få med vägen nedanför. Sladden till solcellen var sedan i kortaste laget, så det fick bli lite kompromissande med placeringen av solcellen. Nu sitter den så den får ljus, men inte riktigt så snyggt placerad som jag skulle önskat.

Ring övervakningskamera med belysning

 

Kameran i sig var enkel att installera, och i appen kunde den automatiskt koppla upp antingen till det vanliga wifi-nätet eller till det nätverk som förlängaren skapar. Eftersom kameran och dörrklockan sitter i olika delar av huset var det bäst att koppla kameran till det vanliga nätverket, vilket innebär att rörelser på baksidan inte basuneras ut via högtalaren i huset.

På tal om högtalare gillade jag dock funktionen med att kunna slå på en siren, som då ljuder med hela 110 decibel, tillräckligt för att skrämma bort såväl tjuvar som rådjur som mumsar i sig av blomknopparna. Lampan på kameran var dessutom riktigt bra, och blev ett praktiskt tillskott till belysningen på uteplatsen. Så fort jag nu kvällstid går ut på baksidan för att göra något så går belysningen på, och jag får ett meddelande i telefonen om att något rör sig på baksidan.

Batteritiden i produkterna är även den klart godkänd. Efter en månads användning så har dörrklockan 47% batteri kvar, och kameran på baksidan 55% batteri. Då drog jag visserligen slut på en hel del av batteriet i samband med att jag höll på att testa belysningen och sirenen i mörkret för några dagar sedan och vintern ger begränsat med solljus. Men det är tillräckligt för att jag inte ska behöva bekymra mig om att byta eller ladda batteriet till som tätt. Det går dessutom att sätta i två batterier i kameran på baksidan, vilket så klart förlänger batteritiden avsevärt. Det följer dock bara med ett batteri, så nästa steg blir nog att skaffa två batterier till, ett att sätta i kameran och ett extra så det alltid finns ett fulladdat batteri till dörrklockan.

Det enda problem jag upplevt är som sagt att det krävs en bra internetuppkoppling. Då vi fortfarande bara har en ADSL-uppkoppling (fiber är på väg) så tar det ofta allt för lång tid att koppla upp sig till kameran eller dörrklockan för att kunna interagera på ett vettigt sätt. Men har man bara en bra internetuppkoppling så är det inga problem.

Efter att ha haft Rings system i en månad kan jag utav tvekan säga att det fungerar väldigt bra, och det kommer vara mycket svårt om jag tvingas byta tillbaka till en vanlig dörrklocka igen. Det är då inte främst säkerheten som står i fokus, utan just att jag kan se vem som står vid dörren och direkt interagera med dem om jag är upptagen eller inte är hemma, något som redan visat sig vara oerhört smidigt vid ett flertal tillfällen.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Här hittar du alla smarta prylar

Philips lanserar Hue Sync

IKEAs lampor är billiga och bra för vardagsanvändaren

Håll koll på ytterdörren med Ring

Intervju i P1:s Plånboken