Resan mot ett digitalt hem – IKEAs lampor är billiga och bra för vardagsanvändaren

Det är nästan omöjligt att göra en undersökning kring smarta hem utan att ta med IKEAs produktserie ”Trådfri”. Möbeljätten började redan för flera år sedan ta sig in på teknikmarknaden med egna tv-apparater, och nu har de även en stadigt växande serie smarta lampor. Dock finns det utrymme för förbättringar.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

När jag kontaktade IKEAs pressavdelning var de mycket positiva till att låna ut produkter till denna artikelserie. Inom några dagar hade jag fått hem produkterna, men direkt avslöjades då ett av de första utmaningarna med systemet. För att kunna koppla upp lamporna till IKEAs egna hubb krävs en fjärrkontroll som ett relä. Då jag inte fått med någon fjärrkontroll fick jag helt enkelt vänta till jag lyckades få även denna skickad till mig. Om du funderar på att köpa IKEAs system måste du därför se till att du köper startpaketet där fjärrkontrollen ingår.

Givetvis går det att koppla upp lamporna till exempelvis hubben från Philips Hue, då utan att använda fjärrkontrollen. Men i det här fallet var jag sugen på att testa hur IKEAs hubb stod sig mot konkurrenten. När jag väl fått alla prylar var det enkelt att koppla ihop allt. Med en QR-kod på undersidan av hubben identifierades den snabbt, och appen var enkelt och tydlig att följa. Lamporna lades till med hjälp av fjärrkontrollen och kunde sedan justeras enligt de tre förprogrammerade ljussättningarna (stämningar), eller så kunde egna stämningar skapas direkt i appen.

Sedan var jag så klart sugen att testa hur väl IKEAs lampor pratade med mina Echo, det var dock lite krångligare att sätta upp. Vanligtvis behövs bara en skill i Alexa-appen, sedan hittas lamporna. I det här fallet var jag dessutom tvungen att gå in i Trådfri-appen för att logga in på mitt Amazon-konto, vilket i praktiken innebar en form av dubbel opt-in. Jämfört med lamporna från både Philips, Lightify och TP-link så var IKEAs lampor mycket långsammare i responsen när de fick ett kommando via Echo. Det gällde dessutom oavsett om jag försökte styra lamporna med rösten eller med Alexa-appen. Frågan är om denna dubbla opt-in lösning är orsaken till latensen, som kunde ligga på upp till 2 sekunder, tillräckligt länge för att börja fundera på om kommandot inte fungerat.

Latensen försvann när jag testade att koppla in lamporna direkt mot Hue-hubben, vilket antyder att felet inte låg i själva lampan, utan i hubben. För att koppla in IKEAs lampor till Hue-hubben används Touchlink, vilket innebär att du måste hålla lampan nära hubben. Det är sannolikt anledningen till att IKEA använder fjärrkontrollen som ett relä när du kopplar in lamporna, eftersom det kan vara trickigt att få lampan så nära hubben när du ska koppla in dem. Jag fick använda en förlängningssladd för att få lampan nära hubben, men då gick det bra. När lampan väl var kopplad till Hue-hubben var responstiden för Alexa-kommandon mycket kortare, och dessutom var det möjligt att styra ljusintensiteten mer exakt än i IKEAs app. Hur det kommer sig vet jag inte, men det betyder att lamporna sannolikt har högre kapacitet än IKEAs hubb och app medger.

För vardagsanvändare som vill ha smart belysning i hemmet är IKEA ett bra alternativ, i synnerhet om du har behov av många ljuspunkter då de är billigare än Philips Hue. Vill du däremot ha maximal funktionalitet och kunna detalj- och röststyra belysningen bör du dock kika på ett annat system. Men det är samtidigt värt att komma ihåg att IKEA inte riktar sig till avancerade användare, utan till de som enkelt och smärtfritt vill kunna ändra ljusintensitet och styra lampor till att tända och släcka vissa tidpunkter utan att behöva hålla på med externa timrar och liknande. Helt enkelt ett smidigt bassystem till ett bra pris när du inte har allt för stora önskemål på att själv ställa in allt i detalj.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Här hittar du alla smarta prylar

Philips lanserar Hue Sync