Resan mot ett digitalt hem – Håll koll på ytterdörren med Ring

För fem år sedan stod Jamie Siminoff i sitt garage och irriterade sig på att han inte kunde hålla koll på vem som var vid ytterdörren. Idag är Ring ett globalt företag som jobbar med smarta säkerhetslösningar för hemmet med ett mål är att minska brottsligheten i samhället.

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Jamie säger själv att det är tack vare hans fru som Ring idag ens existerar. Jamie själv är en uppfinnare och entreprenör, och många är de idéer som hans fru nekat eller haft tvivel kring. Men när han presenterade idén till en ny typ av dörrklocka som gör det möjligt att filma vem som står vid dörren gillade hon idén omedelbart. ”Det är som en nummerpresentatör för ytterdörren” var hennes reaktion, och det är en slogan som företaget har med sig än idag.

Så vad är då Ring?
I grunden är det en webbkamera kopplad till ringklockan vid ytterdörren, så när någon ringer på startar videokameran, och skickar en feed direkt till din mobiltelefon så du ser vem som är där. Det finns dessutom både mikrofon och högtalare i ringklockan så du kan prata med den som står utanför även om du inte själv är hemma. Företaget har även byggt i en rörelsesensor så kameran kan skicka notiser så fort någon rör sig utanför dörren, vilket gör det möjligt att se om någon håller på att ”scouta” stället för ett inbrott.

Med tiden har de byggt ut sitt produktsortiment med fler typer av kameror som kan övervaka även andra delar av huset. Övervakningskamerorna har dessutom rörelsestyrd belysning och även en avskräckande siren som kan jaga iväg såväl tjuvar som rådjur.

Videomaterialet lagras i Rings egen molnlösning vilket dels gör det möjligt att komma åt videon oavsett var du befinner dig, och dels skapar en säker lagringsplats för det inspelade materialet. Beroende på hur många kameror du har erbjuder Ring olika lagringslösningar.

Så hur går man från att vilja få reda på vem som är vid ytterdörren till att vilja minska brottsligheten i samhället?
Enligt studier som företaget tagit del av startar de flesta inbrott med att tjuven ringer på dörren, det är nämligen ett enkelt sätt att ta reda på om någon är hemma. Men om tjuven filmas när de interagerar med en husägare brukar de oftast inte gå till grannen, utan de lämnar området eftersom de annars är för lätta att identifiera. Så för Ring blev det tydligt att deras produkt inte bara kunde hjälpa personer att få reda på vem som står vid ytterdörren, utan faktiskt kan bidra till ett större mål, nämligen att minska brottslighet. Ett exempel på hur effektivt systemet fungerar är när Ring installerade sin kamera på 10% av husen i ett brottsutsatt område i södra Kalifornien. Resultatet av att installera ringklockor med videofunktion var att inbrotten i området minskade med hela 55% på 6 månader.

Men kan någon hacka eller stjäla kameran?
Ring jobbar ständigt med att uppdatera säkerhetsprotokollen i sina system, och skickar automatiskt ut uppdateringar utan extra kostnad. Kunderna behöver därför aldrig fundera på om deras system är uppdaterat, så länge det är uppkopplat till deras wifi. Ring kan givetvis inte ta ansvar för att lösenorden till wifi är säkra, men uppmanar sina kunder att ha ett högt säkerhetstänk. Skulle någon mot all förmodan stjäla en kamera ersätter Ring den utan kostnad. Dessutom har tjuven då fångats på film, som ligger på Rings servrar, så det borde avskräcka de flesta. Det är sannolikt därför som en Ring-produkt hittills aldrig stulits.

Ring är med andra ord nästa utveckling av titthålet i dörren, som gör det möjligt att se och interagera med besökare oavsett om du sitter i soffan i vardagsrummet eller i solstolen på Bali. Du kan på så sätt bli av med både försäljare och tjuvar, eller be en besökare vänta en liten stund om du är tillfälligt upptagen av att natta barnen. En smart produkt för ett smart hem helt enkelt.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Här hittar du alla smarta prylar

Philips lanserar Hue Sync

IKEAs lampor är billiga och bra för vardagsanvändaren