Resan mot ett digitalt hem – Dessa skills vill du ha till din Alexa

Resan mot ett digitalt hem – Att hitta bra skills som du kan använda till din Alexa är inte helt enkelt. Med 25.000 olika skills att välja på finns det en hel del inte fungerar i Sverige, massor som är mest ploj-skills, och ett flertal skills som alla gör samma sak. Men det finns en del guldkorn som vi rekommenderar.

När du har skaffat din Amazon Echo är det bara början på din resa. Precis som med en smart telefon finns det massor av extrafunktioner som du kan installera i din smarta högtalare. Dessa skills är ibland skapade av Amazon själva, ibland skapade av företag och ibland av vanliga personer som saknade en viss funktion. Oavsett varifrån den kommer så finns alla tillgängliga via Alexa-appen, och här är några som vi tycker är riktigt bra.

1. Spotify, som de flesta svenskar idag har vi ett Spotify-konto som det går mycket enkelt att koppla upp Alexa till. Genom aux-utgången på baksidan är det dessutom enkelt att koppla in Echo till hemmastereon och sedan styra all musik enbart genom rösten. Att till exempel under julen be om “christmas music” fungerade utmärkt. Det går dessutom att enkelt styra volymen genom att be om volym upp eller ner, eller bara någon av de 10 volymstegen som finns, exempelvis “Alexa, set volume to four”.
2. Flash briefing, Alexa kan läsa upp de senaste nyheterna från ett flertal olika nyhetsbyråer. Som standard ligger Reuters, men det går även att få nyheter från exempelvis Wall Street Journal och Harvard Business Review, eller technyheter från Engadget eller This week in Tech. Allt för att tillgodose ditt behov av de senaste nyheterna.
3. TED Talks, Alexa kan spela upp stora delar av TEDs bibliotek. Du kan begära en viss talare, ett visst ämne eller bara det senaste talet som laddats upp till biblioteket. Ett enkelt sätt att få info om allt möjligt.
4. Uber, om du ofta använder Uber går det att ladda in deras skill i Alexa och på så sätt beställa en Uber direkt via rösten medan du håller på att göra dig redo för avfärd.
5. 7-minute workout, om du vill träna med en PT, men inte vill gå utanför dörren kan du använda dig av 7-minute workout. Då får du ett sjuminuters träningsprogram som är vetenskapligt utformat. Det enda du möjligtvis kan önska vore lite mer uppmuntran från Alexa.

Utöver dessa finns det en uppsjö av skills som du kan ha nytta av beroende på vilka andra funktioner du använder. Det finns exempelvis skills för Slack, Roomba, Fitbit, med flera.
Samtidigt finns det skills som känns mer tveksamma, som att låta Alexa läsa godnattsaga för ditt barn. Det känns som en typisk sak som du nog inte vill låta din smarta högtalare ta över, men ibland kanske inte nöden har någon lag. Andra udda skills är “Meow” där Alexa pratar “katt” med mjauanden och andra kattljud.

Det finns även ett antal olika funktioner som är oerhört praktiska, som funktionen att droppa in på en annan enhet, vilket gör att det går att använda enheterna som en interntelefon i huset. Det går även att “ringa” till dina vänner som också har en Echo. Förinstallerat finns även en väder-skill som gör att du kan fråga vilket väder det är ute idag medan du fortfarande ligger i sängen. Den har vi dock problem med, eftersom Alexa med bestämdhet hävdade att vi var i Nytorp, ca 3 mil från där vi faktiskt befann oss. Problemet är ännu inte helt löst, men det verkar vara ett problem hos leverantören AccuWeather snarare än Alexa.

Det går även att bygga ihop olika “paket” med funktioner, som att få både väder och flash-briefing uppläst när du ger ett visst kommando. Det finns ett antal förutbestämda funktioner att välja på för att bygga din rutin. Dessvärre finns inte musik med som en funktion som går att välja, något som annars hade varit mycket trevligt eftersom det innebär att vi kunnat mötas av musik när vi kommer hem.

Fortsätt följa oss på resan mot ett digitalt hem. Inom kort kommer vi att testa belysning från Philips Hue, och även Velops system av smarta routrar. Det vill du inte missa!

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance