Resan mot ett digitalt hem – Belysning från Philips

En av de första saker som många tänker på när man pratar prylar till smarta hem är just belysning. Och en av de mest välkända tillverkarna av smart belysning är Philips med sitt system Hue. Deras belysning går att styra genom en app i telefonen, fjärrkontroll och Alexa. Vi har testat alla tre.

Efter att vi skaffat våra Echo fick vi hem ett startpaket med Philips Hue från Philips för att testa och recensera. Det innehåller en centralhub, en fjärrkontroll och tre glödlampor med vanlig E27-sockel. Glödlamporna var sådana som man kan ställa in 16 miljoner olika färger på. Vi valde att sätta en i hallen, en i trappan ner till källaren och en i sovrummet. Dessa ställen kändes som bra ställen att ha smarta lampor på, dels för att lampknapparna sitter lite knepigt till just där, men också för att det är ställen där det kan vara skönt att ställa in olika färger på ljuset. Dessutom går det då att exempelvis tända lampan i hallen när man är på väg hem, tända och släcka i sovrummet när man fortfarande ligger i sängen, och säga till Alexa att tända i källaren när man har händerna fulla.

Här kan du läsa alla artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Installationen var väldigt enkel, plugga in hubben i routern, ladda ner appen, tryck på den stora knappen mitt på hubben och koppla ihop med appen. Därefter var det bara att skruva i lamporna som direkt kopplas upp till hubben. Den enda nackdelen var att hubben måste kopplas in med sladd till routern, vilket gör att placeringen styrs av var routern sitter. Väl i appen går det sedan att dedikera olika lampor till olika rum, ställa in färg och styrka på respektive lampa och även skapa rutiner för när lamporna ska tändas och släckas. Det går att döpa såväl enskilda glödlampor som de rum man vill att de ska kopplas till. Det var däremot ingen bra idé att döpa lamporna till samma sak som rummen, eftersom Alexa identifierar båda, och då finns det två enheter som heter samma sak. Alexa visste helt enkelt inte vilken enhet som skulle styras när man gav ett kommando. Vår lösning blev att döpa rummen till engelska namn och lamporna till svenska för att ändå veta var de är placerade.

Att sedan använda systemet i vardagen visade sig svårare. Att vänja sig av vid att tända och släcka lampor med lampknappen är betydligt svårare än vad vi trott. Philips har dessutom infört ett säkerhetssystem som gör att i händelse av strömavbrott så går lamporna på med full styrka när strömmen går på igen. Lampan vet ju dock inte om strömmen bryts på grund av ett elfel eller om det är för att jag bryter strömmen. Det var mer än en gång man släckte sovrumslampan med strömbrytare, kom på sig själv och slog på den igen, vilket fick sovrummet att plötsligt bada i ljus. Då fick man snabbt slita upp telefonen, gå in på appen och ställa om ljusstyrkan och färgen till den önskade igen, för att sedan släcka lampan och gå och lägga sig. Philips har dock insett detta och kommer till nästa version av appen (kommer i mars/april) att ge möjlighet att ställa in hur lamporna ska slås på igen efter att strömmen brutits.

Fjärrkontrollen som följer med är också enkel att ställa in. Genom att trycka en eller flera gånger går det att aktivera olika inställningar för lamporna. Vilket knapptryck som gör vad ställs enkelt in i appen. Det gjorde det enkelt att ställa in olika funktioner för lampan i sovrummet, och sedan ha fjärrkontrollen vid sängen. Då blev det enkelt att både tända när man vaknade, dimma ner när det var dags att börja somna in och sedan släcka när det var sovdags, allt gjort från sängen utan att behöva kliva upp. Om vi inte hade röststyrt lamporna genom Alexa hade vi dock behövt fler fjärrkontroller för att styra de andra lamporna, för man vill ju inte behöva slita upp telefonen varje gång man vill tända eller släcka en lampa.

Det finns en hel del praktiska funktioner, såsom att stänga av lampor automatiskt när du går hemifrån eller slå på dem när du kommer hem. Det går även att skapa rutiner i Alexa där lamporna ingår, vilket gör det möjligt att genom olika kommandon få lampor att släckas och tändas på olika ställen samtidigt. Ett bra sådant är kommandot ”good bye” som vi ställde in för att släcka alla lampor när man går hemifrån, och samtidigt få ett glatt ”have a great day” från Alexa.

Det känns dock som att appen fortfarande är i ett utvecklingsskede. Det finns en massa förprogrammerade ”scener” med belysning, men ingen möjlighet att själv ställa in färgerna som man vill ska ingå. I appen finns även en avdelning som heter Labs, där det finns massor av ”recept” som går att aktivera. Problemet är att dessa recept enbart går att aktivera genom appen eller fjärrkontrollen. Det går alltså inte att aktivera dem genom Alexa, i alla fall inte än. Det hade annars varit en mycket bra funktion, eftersom det exempelvis finns recept för att sakta dimma ner lamporna medan man håller på att somna, utan att koppla det till en viss tid.

Det finns även något att säga om priset på lamporna. Det pratas om att det är dyra, vilket stämmer om man går på de mest avancerade varianterna där det går att ställa in exakt färgnyans. Men Philips har även tagit fram lampor som bara går att ställa ljusstyrka och om ljuset ska vara varmt eller kallt. Dessa lampor är betydligt billigare, men är givetvis fortfarande dyrare än vanliga lampor. De är ju trots allt fjärrstyrda.

Överlag är det däremot smidigt att ha lampor som kopplas till Alexa, eftersom vi börjar bli allt mer vana vid att styra saker med rösten. Dock har vi insett att det är svårt att ha en blandning av vanliga lampor och röststyrda lampor, eftersom det är svårt att komma ihåg vilka lampor som släcks med den vanliga strömbrytaren och vilka som absolut inte får släckas med strömbrytare. Det vore med andra ord enklare om man körde ”allt eller inget” vilket för ett stort hus innebär en rejält stor investering.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Att leva med Alexa

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance