Resan mot ett digital hem – Att leva med Alexa

Resan mot ett digitalt hem – Att ha en smart högtalare i sitt hem för med sig en del förändringar. Vissa var väntade, medan andra var mer oförutsedda. Sedan vi skaffade tre Amazon Echo i höstas har vi börjar göra flera saker annorlunda, och vi har redan beställt fler.

När jag i november kom hem med tre stycken Amazon Echo var det mest som en kul grej och för att hänga med i teknikutvecklingen. Nu, tre månader senare, har vi märkt att vi gör saker annorlunda, och förväntar oss att kunna göra vissa saker även när vi inte är hemma. Men först ska vi kanske prata lite om installationen av Alexa.

Här kan du läsa alla artiklar om Resan mot ett digitalt hem

Lyckligtvis kommer inte du som idag köper en Echo ha samma problem som vi hade, eftersom Amazon nu öppnat upp för Alexa i Sverige. När vi köpte dem var vi tvungna att välja Tyskland som hemland, vilket så klart var lite bekymmersamt. Nu går det att ange en svensk adress, men dessvärre finns inte svenska som språk ännu. Alexa har därför mycket svårt för exempelvis svenska adresser eller namn på svenska artister och låtar. Men det är förhoppningsvis något som kommer ändras med tiden.

Det var även enkelt att lägga till min fru i hemmets Alexa-nätverk, allt som krävdes var att hon loggade in med sitt Amazon-id i Alexaappen så fick hon tillgång till alla skills på samma sätt som jag har. Det gör det med andra ord enkelt att lägga till funktioner, och att vi båda kan jobba med att utveckla vårt smarta hem tillsammans.

Det går snabbt att vänja sig vid att styra saker med rösten. Musik har blivit en självklarhet att be Alexa om, vilket är lätt att försöka med även när man är på kontoret eller hemma hos vänner. Drop-in funktionen har även börjat bli mer och mer använd hemma, eftersom det tar bort behovet av att ropa genom hela huset. Att fråga om vädret är också enkelt när man ännu inte tagit sig ur sängen och funderar på om det är en dag för paraply eller långkalsonger.

I takt med att vi lägger till fler prylar och funktioner kommer vi säkert att upptäcka fler saker som förändras. Men det tar ett tag att hitta de skills som fungerar bra och som man använder naturligt. Vi har dock redan noterat att vi behöver fler enheter för att få en bra täckning av huset. Lyckligtvis går det nu att beställa Echo och få dem hemlevererade. Du måste däremot beställa från Amazons tyska sajt, och vara noga med att välja den internationella versionen av Echo, eftersom de “vanliga” inte går att skicka utanför de länder där Amazon har kontor. Men utöver det är det enkelt och smidigt att beställa fler enheter direkt hem.

Imorgon kommer vi beskriva några av de skills som vi hittat som är riktigt bra. Så håll utkik!

Artikelserien kommer att publiceras löpande på Dagensanalys.se. Ställ gärna frågor genom att lämna kommentarer i artikeln.

Andra delar i serien:

Första stegen

Så beställer du din Amazon Echo

Dessa skills vill du ha till din Alexa

Belysning från Philips

Intervju med Philips Lightings kommersiella chef i Norden

Smarta routers från Linksys

Skydda ditt hem mot oönskade intrång

Lampor och eluttag från Osram/Ledvance