Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

Reptilhjärnan styr våra beslut

Vi vill gärna tro att vi fattar väl övervägda beslut. Vi är lika rationella, eller irrationella, som djur när vi tar beslut. Pengar har bara komplicerat detta ytterligare då vi fortfarande har samma belöningssystem som apor. Det är detta som har lett till exempelvis stora finanskrisen 2008 enligt forskare eftersom hela samhället bygger på belöningar och tillväxt.

Vi motiverar våra snabba emotionella beslut, som impulsköp på rea då vi köper saker som vi inte behöver, efterhand med rationella fakta .

Se hela inlägger på SVT-Play… SVT-Play Vetenskapens värld, rationella beslut?

svt_vetenskapens_varld

Titta på programmet, där ser ni hur tester på apor och liknelser till våra i många fall felaktiga misstag. Speciellt ni som jobbar med analys bör titta på inlägget som beskriver att vi inte kan förutspå bias, detta påverkar våra analyser till korrekta beslut.

Detta kan i vissa fall ge förödande effekter i vår vardag, men duktiga reklammakare kan använda sig av dessa belöningssystem.

Uppe till höger kan du lämna din e-postadress för att få nyheter från Dagensanalys.se. Ett enkelt sätt att ha koll på allt viktigt som händer i omvärlden. Nyhetsbrevet skickas 4 gånger i veckan.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.