Reklamblockerare har smittat Storbrittanien

Nu verkar det som om alltfler användare över hela brittiska öarna har tagit till sig reklamblockerarna. Enligt en rapport kan mer än en tredjedel av britterna ha en adblocker installerad år 2017.

Nu oroar man sig inom branschen för “epidemiska” nivåer. Enligt eMarketer, som står bakom rapporten, använder 20.5 procent av de uppkopplade britterna reklamblockerare 2016 – mot 2014 års knappa 10 procent. Man räknar med 27 procent – alltså 14.7 miljoner användare – kommer ha installerat en så kallad adblocker nästa år.

Av de nuvarande nästan 11 miljonerna användare som blockerar reklam just nu så gör 90,2 procent det på en stationär eller bärbar dator. Ungefär 28 procent har en reklamblockerare på mobilen (siffrorna överlappar varandra här, då många har ett flertal enheter).

Läs mer: Konsekvenserna av kriget mellan adblockers och förläggare

Bill Fisher, analytiker från eMarketer, konstaterar att “reklamblockerare numera är ett verkligt problem för annonsörer”. Men det finns enligt honom en bra sida med detta: “De goda nyheterna är att dessa siffror har tvingar de inom branschen att tänka efter ordentligt kring vad man bör förbättra, för att hindra denna epidemi”.

Visst ligger det något i det – människor verkar inte påverkas nämnbart av anti-adblockerkampanjer. Istället kan lösningen ligga i “smartare” reklam.