Reklamblockerare får pris för att ha “förbättrat onlineannonsering”

Adblock Plus är ett väl känt namn på nätet, inte minst för de som läser Dagensanalys.se. Tjänsten som är störst bland reklamblockerarna världen över har fått mycket kritik från publicister och annonsörer. Men nu får Adblock Plus en utmärkelse från den stora annonseringspublikationen MediaPost just för deras arbete med annonser.

Redaktionsstyrelsen för MediaPost – som är en av de största och ledande publikationerna inom områden som annonsering och marknadsföring online – utser varje år en aktör verksam inom reklambranschen som på något sätt har förbättrat den.

Detta år är det alltså Adblock Plus, något som säkert förvånar en del. Hur kan en reklamblockerare, alltså en tjänst som blockerar oönskade annonser i webbläsare, få pris för att ha främjat annonsering på nätet?

Men Till Faida, som är CEO för Adblock Plus skriver att företaget “existerar inte bara för att störa annonsering utan för att förbättra den. Sedan dag ett, så har vår uppgift på Adbloch Plus varit att förbättra internetupplevelsen, och godkännanden som det vi nu fått från MediaPost hjälper oss med att veta att vi gör vad vi lovar”.

Läs mer: Adblock Plus reder ut vad som är sant och falskt

Frågan kring onlineannonsering har varit ett brinnande hett sådant under en längre period nu, och oroat många publicister som oroar sig kring fallande annonsintäkter. Man har således gjort sitt bästa för att bekämpa reklamblockerare – men borde man istället arbeta med dem? Eller är reklamblockerarna bara ute efter att bli ytterligare en annonsleverantör som alla andra?