Regnbågar åt alla när Instagram firar Pride-månaden

Juni är klassat som ”LGBTQ Pride Month”, något som Instagram uppmärksammar genom att lansera en hel kader av nya stickers med regnbågar, samt en regnbågspensel så du kan måla dina inlägg.
I uppsättningen av stickers ingår bland annat en person med ett hjärta på magen och en regnbåge i handen, regnbågsfärgade glasögon, ett öga med regnbågar och hjärtan, samt en regnbågsmegafon för när du vill skrika ut ditt Pride-meddelande så hela Instagram hör det.
Om inte dessa stickers räcker så finns även en pensel så du kan måla egna regnbågar på dina bilder. Utöver det lägger de till ett antal geofilter som gör välkända väggar regnbågsfärgade. Först ut är ”The Paul Smith Wall” i Los Angeles, och fler väggar kommer läggas till under måanden.
Alla stickers har dessutom en länk direkt till hashtaggen #pride2017. Så när du postat ett inlägg med en sticker är det sedan möjligt att snabbt se vad som också är postat under samma hashtag. I nuläget är så gott som alla inlägg med #pride2017 gjorda av LGBTQ-artister, och förhoppningsvis kommer inte hashtaggen att tas över av hatiska eller nedlåtande budskap.
Dock menar TechCrunch att regnbågsinitiativet inte nödvändigtvis innebär att Instagram, eller Facebook för den delen, driver LGBTQ-frågan på ett djupare plan. Det finns alltid en risk för ”pinkwashing”, där företag eller organisationer vill profilera sig som vänligt inställda till LGBTQ-rörelsen, för att avleda uppmärksamhet från annars problematiska frågor kring företaget eller organisationen. Helt enkelt att skaffa sig billiga sociala pluspoäng utan att det finns ett ärligt uppsåt bakom. Om så är fallet med Instagram låter jag dock vara osagt, och konstaterar bara att det är viktigt att vara uppmärksam på vad som är äkta och vad som är falskt under en månad som denna.