Rätt nyckeltal är nyckeln

Är du VD eller sitter i styrelsen för ett bolag? Är du bekant förkortningar som CAC, MRR, SaaS, ARPDAU, SEM och CLV? Om inte kanske det är hög tid att läsa på, om företaget ska bli framgångsrikt.

David Teten, en amerikansk riskkapitalist, är övertygad om att nyckeltal är hemligheten bakom lönsamhet och framgång, men inte vilka nyckeltal som helst. Det viktigaste är att ledningen faktiskt arbetar kontinuerligt med nyckeltalen och inte bara visar upp en snygg bild en gång i kvartalet på ett styrelsemöte. Knäckfrågan är: vad skulle jag kunna göra annorlunda baserat på den här informationen? Mätdata som bara är kul att veta och inte leder till agerande, är bara i vägen. Vad spelar det för roll om vi får många likes på Facebook, om det inte går att koppla till något som är viktigt för oss, t ex högre conversion rate i vår nätbutik?

Enligt Teten ser många VD:ar sin roll mest i relation till människor, men det är med hjälp av siffrorna som hen kan göra en verklig skillnad. Ska man då som ledare gräva ner sig i databaser hela dagarna? Nej, verkligen inte. Tricket ligger i att analysera vad som är viktigt för företaget just i den fas vi är i nu och välja ett litet antal mätningar och nyckeltal som verkligen säger något om våra strategiska mål. Någon brist på möjliga mätningar, med intern eller extern information, råder det verkligen inte, så det blir för många ett grannlaga jobb att hitta rätt. Men det lär betala sig på sikt!

Det fanns en tid när informationsinsamling, lagligt eller olagligt, var en svår huvudvärk för varje seriöst arbetande företag. Pärmar och böcker med statistik var tvunget att finnas på varje kontor för att man skulle ha en aning om vad som hände i omvärlden. Idag finns allt du vill veta en knapptryckning bort och eftersom alla har tillgång till samma data, har företagsledarens uppgift blivit vad den borde vara: att analysera och fatta beslut. Smartast vinner helt enkelt. Det känns hoppfullt för framtiden!

Läs David Tetens genomgång av mätmetoder och nyckeltal här.