Rapportera och blockera sms och samtal i nya Apple-funktion

Är du trött på säljsamtal och konstiga nummer från utlandet som försöker få tag på dig? Med en ny funktion som beräknas finnas i iOS 12 kommer du direkt kunna rapportera och blockera nummer som du inte vill höra från. Funktionen finns redan för vissa Androidtelefoner så Apple är lite sena på tåget, men bättre sent än aldrig.

Den nya funktionen att kunna rapportera spam kommer att lanseras i samband med att iOS 12 släpps. Funktionen kommer dock inte att ligga som standard, utan måste aktiveras av användaren genom att slå på ”Unwanted Communication” under inställningarna. Det hela är då en separat app som gör det möjligt att gå in i telefonbokens ”senaste samtal” och där svepa vänster på de telefonnummer du vill rapportera. I samband med att du rapporterar ett nummer läggs det även automatiskt till i din blockera-lista.

Funktionen fungerar för både telefonsamtal och sms, och det är numret i sig som kommer att blockeras, inte sättet som kommunikationen sker. Däremot är det fortfarande oklart om det hela är en funktion som kommer att finnas inbakad i Apples egna telefonapp eller inte. Informationen verkar komma från tredjeparts-apptillverkare snarare än Apple själva. Vi vet därför inte hur funktionen kommer att fungera eller om den kommer användas av Apple själva.

För vissa android-telefoner finns denna funktion redan inbyggd. Både Samsungs Galaxy S och Note-telefoner, samt Googles Pixel och Pixel 2 har en funktion där spam-samtal flaggas genom en notis eller genom att hela skärmen blir röd. Det finns även ett flertal olika spam-appar som baseras på globala blockeringslistor av kända spam-nummer. Så fort ett sådant kommer till din telefon blockeras samtalet innan det ens gått fram en signal. I USA har även flera av telefonoperatörerna lagt till liknande tjänster, allt för att minska antalet bluffsamtal som på senare tid blivit allt vanligare.

Vi tackar med andra ord Apple för att de nu också börjar ta detta störande fenomen på allvar, även om de gott kunde gjort det snabbare.