QR-koden är på väg tillbaka med stormsteg

Många i västvärlden är fortfarande mållös att QR-koder är en sak. Men se upp, den ödmjuka QR-koden som du känner till är på väg tillbaka. Det är åtminstone vad Visualead, en Israel-baserad start-up företag hoppas på, genom att introducera nya “pricklösa” koder.

En QR-kod är en digital kod som kan igenkännas av en smartphone genom att ta bild på den. Koden skickar sedan information till din telefon om varan som den sitter fast på, informationen kan till exempel vara produktinformation, erbjudanden mm. 

Alibaba, ett kinesiskt företag som investerat “miljoner” i Visualead, är bland de första att pröva det nya konceptet av pricklösa QR-koder. Det finns flera fördelar med det nya formatet, berättade Visualead VD och medgrundare Nevo Alva, inklusive 90 procent mer utrymme för reklam, varumärken och meddelanden från återförsäljare så tillåter det bättre säkerhet.

“Detta är nästa steg för den visuella QR-koden. Vår utveckling bygger på feedback som vi fick från marknaden “, berättade Alva,” Och det kommer att göra koder tydligare för konsumenterna att interagera med. ”

Visualead berättar också att de nya QR-koderna är “praktiskt taget omöjligt att imitera”, vilket kommer att hjälpa Alibaba och andra återförsäljare att strida mot förfalskningar. Den enskilda försäljaren kan skriva ut och bifoga en etikett på varje förpackning, som kunderna sedan kan skanna för att kontrollera att varan de köper är äkta.

QR-koder används flitigt i Asien och i synnerhet Kina, där de är en viktig komponent för att underlätta online-till-offline handel. Om du till exempel åker tunnelbana i Peking så kommer du förundras över hur många koder som ingår i annonser. Alva hävdar att visuella koder kan vara fyra gånger mer effektiva på att få en kund att agera.

Visualead har fått ihop över 500 000 kunder på gratistjänsten som erbjuds för tillfället, men Alva berättar att det bara är en procentuell del som betalar för tjänsten i någon slags form.

Precis som allt annat som är nytt så tar det tid att införa en nytt tjänster. Alva är dock optimistisk om att med Alibaba ombord så kommer de pricklösa koderna expandera med hög hastighet.

När det gäller västvärlden, har Alva inte ge upp hoppet. Han sade att han tror att med tid och rätt partner kan QR-koder uppnå den potential som han tror de erbjuder.

I Kina kan du se hur stora företag driver QR-koder. I väst har det inte inträffat än, men det beror på flera saker, vi måste hitta rätt partner helt enkelt “, sade han.