Qliks nya ägare tar fram stora sågen, för här ska det kapas

Det svenskgrundade bolaget Qlik har rönt stora framgångar världen över med sitt system för beslutsstöd. För 1,5 år sedan köptes de ut från börsen av investmentbolaget Thoma Bravo, som nu börjat skära bort personal för att ”optimera våra resurser”. Nedskärningar på 15-30 % har nämnts och även Sverige påverkas.

Qlik grundades i Lund, men huvudkontoret flyttades för några år sedan till USA för att vara närmare mjukvarumarknaden där. Trots att det inte längre är ett svenskt bolag har det beskrivits som en svensk framgångssaga.

Sedan juni 2016 är bolaget dock i ny ägarregi, ägare som nu vill optimera vinsterna i det redan framgångsrika företaget. Kostnader ska kapas, och det med detsamma. Först ut var Qliks VD Lars Björk, som fick gå i oktober då han enligt uppgift inte velat gå med på Thoma Bravos optimeringsstrategi. Efter en tid med interims-VD:n David Murphy presenterades i förra veckan Qliks nya VD Mike Capone, som tydligen är mer välvilligt inställd till det nya arbetssättet.

Det var tidningen IDG som uppmärksammade nyheten, och som även ställt frågor till Thoma Bravo om hur planerna på nedskärningar ser ut, och vad de förväntade resultaten är. Dessvärre lämnar Thoma Bravo inga tydliga svar, och vi blir snarare stående med fler frågor efter att vi läst vad de skriver.

Frågor som ”exakt hur stor är nedskärningen?”, ”hur mycket pengar räknar ni med att spara?” och ”vad är den främsta anledningen till att ni vidtar dessa åtgärder just nu?” besvaras med svepande svar såsom:
”Vi vidtar åtgärder för att omvandla vår organisation så att vi kan optimera våra resurser, färdigheter och vår kapacitet för att bli ledande inom analytics” och
”Det innebär att vi omstrukturerar organisationen i ett företagsövergripande initiativ för olika funktioner, för att anpassa våra go to market-resurser för att kunna maximera fokus och vår täckning av den globala marknaden”.

Exakt vad detta betyder vet nog ingen, annat än att målet bara är att tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. Som sagt kommer även den svenska delen av verksamheten att påverkas. Svaren från Thoma Bravo är att ”uppskattningsvis ett antal dussin roller kommer att påverkas”. Det betyder minst 24 av de ca 600 personer som Qlik har anställds i Sverige idag påverkas av omorganisationen.

Frågan är hur de som blir kvar kommer att uppleva arbetet efter omorganisationen. Sättet som detta skett andas mycket ”management by fear”, där informationen är knapphändig och den som inte lyder åker ut.